Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Prva plovidba najvećeg broda na svetu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Okeanski džin danske kompanije „Maersk” dugačak je kao četiri fudbalska igrališta, a visok kao zgrada od 20 spratova

Novi teretni brod kompanije „Maersk”, po dimenzijama i kapacitetu prava okeanska grdosija, započeo je ove sedmice svoju prvu plovidbu. Dugačak 400 metara i visok kao zgrada od 20 spratova (73 metra), ovo je najveći brod na svetu, ne računajući naftne tankere. Može da primi 18.000 standardnih kontejnera od šest metara (ili 36.000 automobila), što je dovoljno za transport 111 miliona pari patika. Ipak, na „devičansko” putovanje krenuo je nepopunjen, jer samo mali broj luka trenutno ima dovoljno visoke kranove za ukrcavanje tovara. 

Ovaj teretni džin saobraćaće između azijskih i severnoevropskih luka. U utorak je zaplovio iz južnokorejske luke Busan i trebalo bi da 16. avgusta stigne u Roterdam u Holandiji. 

Brod je projektovan da se kreće manjim brzinama, prosečno oko 30 kilometara na sat, kako bi bolje koristio gorivo i smanjio emisiju ugljen-dioksida. Na njemu se nalazi posada od 22 člana, koja će morati da se pomiri sa činjenicom da će, zbog spore plovidbe, biti na otvorenom moru duže nego što je uobičajeno. 

U pitanju je klasa brodova „Trostruko E”, što se odnosi na ekonomičnost, energetsku efikasnost i ekološku pogodnost. 

Brod je nazvan „Maersk Mekini Moler” po pokojnom sinu osnivača danske kompanije „Maersk”, najvećeg prevoznika brodskih kontejnera na svetu. 

Gradnja je započela u junu 2012. u brodogradilištu u Južnoj Koreji. Potrošeno je čelika koliko je potrebno za osam Ajfelovih kula. 

Teretnim brodovima preveze se 90 odsto prometa u svetskoj trgovini, piše „Vol strit džornal”. 

Novi „Maerskov” džin za oko 50 metara je duži od najvećih putničkih brodova za krstarenja, „Oejsis”, „Alur” i „Kvin Meri 2”.

Izvor: www.politika.rs