Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brodosplit očekuje poslove iz Kine

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SPLIT - Velika Kina zakucala je na vrata malog Brodosplita: u škveru se vode pregovori s kineskim investitorima o gradnji nekoliko vrsta većih trgovačkih brodova, a traže se i brodovi specijalnih namjena.

- Možemo samo potvrditi da vodimo pregovore s investitorima iz Kine, kao što razgovaramo i pregovaramo s mnogim drugim inozemnim investitorima o gradnji brodova. To je sve što u ovom trenutku možemo kazati - poručili su Slobodnoj Dalmaciji iz škverske uprave.

Uz posredovanje zagrebačkog središnjeg ureda CSEBA, krajem prošle godine ostvaren je preliminarni dogovor o suradnji između kineske i hrvatske brodograđevne industrije. Kineski ured u Zagrebu otvoren je uz blagoslov i odobrenje Komunističke partije Kine.

Kako se može čuti, Kinezi su zainteresirani za projektiranje i gradnju brodova u Hrvatskoj. Neki od tih poslova radili bi se u Splitu, ali o detaljima se ništa ne zna. No, poznato je da Kina posljednjih godina sve više na svjetskom tržištu traži brodove tzv. offshore programa, brodove jaružala, kvalitetno izgrađene i opremljene "bulkove" (za sipke terete), kakve u svojim škverovima ne može graditi, a koji bi se nakon nekoliko godina eksploatacije - uz očekivani rast tržišta - mogli prodati po solidnoj cijeni. Kinezi traže višenamenske vojne brodove za prijevoz vojnika i opreme.
"Gredeljeve" lokomotive isporučivale su se preko riječke luke, ali ne treba isključiti mogućnost da se ubuduće to radi iz škverske luke, čiji širi proizvodni prostor zadovoljava uvjete izgradnje i sklapanja dijelova, a na raspolaganju je i infrastruktura za ukrcaj lokomotiva. Škverani upravo obnavljaju svoju gotovo zaboravljenu željezničku prugu na opremnoj obali kako bi se omogućila dostava opreme i tereta izravno na brodove. Možda se sa škverskih dokova Afrika bolje vidi...

CSEBA trenutno dogovara dolazak kineskog brodograđevnog izaslanstva u Hrvatsku i Split. Iako se već šuška da bi se tada mogli potpisati prvi ugovori, ipak valja biti oprezan u optimizmu: do posla je dug put.