Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Sto godina Panamskog kanala

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Sto godina od otvaranja Panamskog kanala, koji se smatra jednim od najvećih inženjerskih poduhvata 20. veka, biće obeleženo u petak. Prolaskom broda "Ankon" 15. avgusta 1914. otvoren je Panamski kanal, prokop dug 81,6 kilometara, koji u najužem delu spaja Atlantski i Tihi okean.

Sto godina kasnije, više od milion brodova prošlo je kanalom, kojim danas prolazi pet odsto svetske pomorske trgovine.

Još u 16. veku javile su se prve ideje o izgradnji kanala preko američke prevlake, kojim bi se povezali Atlantski i Tihi okean. Medjutim, na projekat se čekalo sve do 19. veka. Od više predloga prihvaćen je projekat Ferdinanda de Lesepsa o izgradnji kanala u nivou mora poput Sueckog kanala iza čije izgradnje takodje stoji ovaj Francuz.

SAD 1904. preuzimaju izgradnju kanala, uz tada najnapredniju tehnologiju i desetine hiljada radnika, koju završavaju 10 godina kasnije, u trenutku kada u Evropi počinje Prvi svetski rat.

Tada je to bilo tehnološko remek delo i opisivano je kao osmo svetsko čudo, koje je donelo revolucionarnu promenu u svetskoj trgovini.

Oko 27.000 radnika je umrlo gradeći kanal, uglavnom od malarije i žute groznice.

SAD su kontrolisale kanal veći deo 20. veka zbog čega su negodovale latinoameričke zemlje, pa su 1977. godine tadašnji predsednici SAD i Paname Džimi Karter i Omar Torihos potpisali sporazum po kojem Panama poslednjeg dana 1999. godine preuzima kontrolu nad kanalom.

Panami je upravljanje kanalom donelo ekonomski bum pošto je zarada na godišnjem nivou bila milijardu dolara. Medjutim, Panama je danas suočena sa sve većom konkurencijom. Suecki kanal ima mnogo veći kapacitet i smanjuje udeo Paname u globalnoj pomorskoj trgovini.

Izvor: www.akter.co.rs