Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Prvi vatrogasci stigli na palubu "paklenog trajekta"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prvi vatrogasci stupili su danas na ugljenisanu palubu grčkog trajekta Norman Atlantik, da bi pogasili poslednje plamenove i omogućili potragu za mogućim a do sada neotkrivenim žrtvama ove pomorske tragedije. Plamen je zahvatio brodsku garažu sa uparkiranim automobilima u nedelju, 28. decembra, dok je brod plovio na ruti između grčkog Patrasa ka italijanskoj Ankoni. Dosadašnji bilans žrtava je jedanaest ljudi, a italijanske vlasti objavile su da je sa broda spaseno 477 putnika.

Brodolomnici i pogorelci su spasavani u dramatičnim okolnostima uzburkanog Jadrana, po vetru, uz pomoć helikopterskih užadi kojima su prebacivani na druge brodove pristigle na mesto nesreće po S.O.S. pozivima.

Dvojica vatrogasaca sada su na brodu radi provere da li na olupini još negde nešto gori, s obzirom da se Norman Atlantik još puši.


Oštar miris paljevine oseća se na doku u Brindiziju, gde je brod ukotvljen. U njegovoj unutrašnjosti i dalje je veliki broj kamiona i automobila koji su puni goriva.

Kada brod bude potpuno osiguran od izbijanja novog požara i stabilizovan u luci, vatrogasci će krenuti u potragu za telima. Javni tužilac mora da bude prisutan na brodu u trenutku početka istrage olupine da bi se pravovremeno otkrio uzrok požara.

Strahuje se da je na brodu bilo dosta neregistrovanih putnika, ilegalnih migranata, i da bi broj žrtava mogao da bude veći, jer bi svi oni mogli da budu u delovima broda gde je gušenje od dima bilo neizbežno.

Italijanske novine, izveštavajući svoje čitateljstvo po transkriptima sa saslušanja kapetana broda, pišu da je kapetan Argilio Djakomaci rekao istražiteljima da posada nije pratila njegova naredjenja prilikom spuštanja čamaca za spasavanje i da je na palubama za automobile bilo previše vozila.

Italijanske TV stanice izveštavaju da su putnici posvedočili kako je u jedinom spuštenom camcu za spasavanje bilo pet članova posade, što je ocigledan primer kršenja pravila koje kaže da u camcu mogu da budu najviše tri člana posade.

Izvor: www.blic.rs