Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

"Kapetan kukavica" osuđen na 16 godina zatvora

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Italijanski sud osudio je kapetana potonulog kruzera "Kosta Konkordija" Frančeška Sketina na 16 godina zatvora zbog njegove uloge u brodolomu 2012. u kome su život izgubile 32 osobe. Sketino je bio komandant broda, hotela na vodi, velikog kao tri fudbalska terena, kada ga je previše blizu primakao obali i udario o stene ostrva Điljo. Optužen je za višestruko ubistvo, izazivanje brodoloma i napuštanje broda.
Nije, međutim, sigurno da li će otići na izdržavanje zatvorske kazne, pre okončanja dugog žalbenog postupka, koji u Italiji može da traje godinama.

Italijansko tužilaštvo je zatražilo da Sketino bude osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 26 godina i tri meseca.Tužilac Marija Navaro je u svom završnom govoru krajem januara istakla da je suđenje pokazalo da je Sketino "razmišljao isključivo samo o sebi" i da se spasao "a da nije pokvasio ni cipele". 

Konkordija, dva puta veća od Titanika, kretala se brzinom 16 čvorova, a na njoj se nalazilo 4.229 ljudi iz 70 država, kada je udarila o stene ostva Điljo.

Zaposleni na brodu optužili su kapetana da je skrenuo sa utvrdenog kursa broda za šta nije imao odobrenje.

Sketino, cije je sudenje počelo u julu prošle godine u toskanskom gradu Grosetu, stekao je nadimak "kapetan kukavica" zbog svog ponašanja nakon udara broda o stene.
Samo 29 minuta pošto je naložio putnicima i posadi da se evakuišu, sam kapetan je napustio brod, na kome su se nalazile još stotine ljudi.

Izvor: www.blic.rs