Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Novo vulkansko ostrvo nastalo u januaru nestaće za nekoliko meseci

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prelepe slike novog ostrva nastalog u vodama Tonge (zapadna Polinezija) možda će biti sve što će ostati od njega, jer naučnici tvrde da bi uskoro moglo da nestane. Fotografije su snimila trojica muškaraca koji su se popeli na njegovu najvišu tačku. Ostrvo kupastog oblika počelo je da se formira u januaru, kada je pod vodom eksplodirao vulkan i dostiglo je dužinu od 1,8 kilometara. Ostrvo je pretežno od tamnog vulkanskog kamena, nastalog stvrdnjavanjem lave, koji ponekad sadrži kristale. Šupljine u njemu stvaraju se kada gasovi rastvoreni u magmi počnu da izbijaju napolje.

Ostrvo dimenzija 1,8 x 1,5 kilometara uzdiže se oko 100 metara iznad površine okeana. 

Vlasnik hotela “GP” Đanpjero Orbasano, koji se s prijateljem i njegovim sinom popeo na vrh ostrva, kaže da je uspon bio opasan zbog velike toplote, ali da bi ostrvo zbog prirodnih lepota, pre nego što nestane, moglo da postane turistička atrakcija.

  Ostrvo je prvi put primećeno na snimku koji je 19. januara 2015. zabeležio satelit “Plejade”.

Podvodni vulkan Hunga Tonga-Hunga Ha’apaj, koji je stvorio formaciju, nalazi se između ostrva Hunga Tonga i Hunga Ha’apaj, u arhipelagu Tonga.
 

Orbasano i njegovi prijatelji kažu da je tlo još uvek toplo i da su, popevši se na najvišu tačku kratera, ugledali veliko zeleno jezero koje je mirisalo na sumpor.

“Ima mnogo kamenja, ne samo pepela. Liči na Mesec”, kaže Orbasano.

Zbog visokog nivoa seizmičke aktivnosti, ova oblast je poznata kao Pacifički vatreni prsten. Poslednja erupcija vulkana počela je 19. decembra 2014. i trajala je do ovog meseca. Para, pepeo, azot i fosfor šikljali su iz okeana, a međunarodni letovi oko ostrva su otkazani. Oblak pepela je u jednom trenutku dosega preko 4.500 metara. 

Osim što je stvorila novo ostrvo, erupcija je navodno uništila vegetaciju na dva susedna ostrva i izazvala takozvanu crvenu plimu, ili cvetanje algi (tj. iznenadno povećanje količine algi u vodi), koje se događa kada se usled erupcije poveća nivo azota i fosfora.

Izvor: www.blic.rs