Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Najveća zaštićena pomorska zona na svijetu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Oko otoka Pitcairn u Tihom okeanu Britanija će koristiti najnapredniju tehnologiju da očuva osjetljivi ekosistem.

Britanska vlada formira najveći pomorski rezervat na svijetu. U vodama oko otoka Pitcairn u Tihom oceanu bit će korištena najnaprednija tehnologija za nadziranje brodova i sprječavanje ilegalnog ribolova.

Cilj incijative je zaštita jedinstvenih ekosustava oko tih otoka.

To je područje netaknute prirodne ljepote s obiljem podvodnog života i jedno je od biološki najraznovrsnijih na planetu.

A sada će taj dio Pacifika, oko rijetko naseljenih otoka Pitcairn, koja pripadaju Velikoj Britaniji, činiti najveću zaštićenu pomorsku zonu na svijetu.

Ugroženi ekosustavi

Riječ je o osjetljivim ekosustavima koje ugrožavaju zagađenje, klimatske promjene i, prije svega, ilegalno ribarstvo.

Ključni dio njihove zaštite je provođenje zakona.

"Dakle, znanstvenici i inženjeri u britanskom znanstvenom centru u Oxfordshireu osmislili su prvu platformu za prikupljanje satelitskih podataka koja može identificirati i pratiti komercijalne i industrijske brodove na moru. To znači da mogu nadzirati goleme dijelove oceana, uključujući novi rezervat Pitcairn. Sada mogu promatrati aktivnosti brodova koji prelaze njegovu granicu. Recimo, jedan, na samom rubu, vidi se da plovi u različitim pravcima, što je tipično za ribarski brod. U ovom slučaju - ilegalni", izvještava reporter Al Jazeere Jonah Hull iz Harwella u Oxfordshireu.

Ovo je prvi put da se zaštićeni dio oceana nadzire pomoću tako napredne tehnologije.

"Kada je riječ o nadziranju pomorskog rezervata, kombiniramo satelitske i radarske snimke te fotografije iz svemira. To nam omogućava da vidimo brodove koji ne emitiraju podatke za praćenje unutar rezervata i odmah počnemo istragu o tome što ti brodovi rade unutar njegovih granica", objašnjava Nick Wise iz "Satellite Applications Catapult".

Stanovnici potomci posade s Bountyja

Pomorski rezervat Pitcairn dio je britansko-američke inicijative za zaštitu ugroženih područja.

"Trenutačno je pod punom zaštitom tek jedan posto svjetskih oceana. Znanstvenici smatraju da se ta brojka mora povećati na najmanje 30 posto. Oceani nam daju kisik koji udišemo, utječu na vremenske prilike, stvaraju vodu koju pijemo, glavni su izvor proteina za priobalne zajednice diljem svijeta. Zbog toga je zdravlje oceana odraz zdravlja ljudi koji žive svuda, a ne samo na otocima Pitcairn", kaže Jo Royle iz organizacije "Pew".

Za nekoliko desetaka stanovnika izoliranih otoka Pitcairn, posljednjeg britanskog prekomorskog teritorija u Pacifiku, inače potomaka članova posade čuvenog broda Bounty, novi status ovih voda znači jamstvo da će njihova prirodna blaga biti sačuvana.