Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Izgubljeni jedriličar spasen posle 66 dana!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Posle više od dva meseca na otvorenom moru, koje je Amerikanac koji je krenuo na pecanje proveo na prevrnutom trupu svoje jedrilice, napokon je kod kuće! U dobrom je zdravstvenom stanju i lekari prognoziraju da će proći bez ikakvih posledica. Trenutak kada helikopter Obalske straže podiže Lusa Džordna sa broda, koji je brodolomnika našao na 320 kilometara od obale Amerike, pun je emocija. Tridesetsedmogodišnji jedriličar je izgubio kontrolu nad svojom malom jedrilicom, koja se potom prevrnula.

Duže od dva meseca su ga nosile morske struje. Živeo je od kišnice i riba koje je hvatao golim rukama. Gotovo pravim čudom, videla ga je posada nemačkog broda „Hjuston ekspres“.

Brodolomnik priča da ga posada nemačkog broda najpre nije ugledala, a da se potom namučio da skrene pažnju na sebe. „Reagovali su tek kada sam uzdigao naopako okrenutu zastavu što je međunarodni znak pomoraca za pomoć.“

Pošto se na nemačkom brodu istuširao i razgovarao telefonom s porodicom, preuzela ga je Obalska straža i helikopterom prevezla u bolnicu. Već nekoliko sati kasnije je pušten kući pošto je sasvim zdrav, bez opekotina od sunca ili dehidracije.  

„Osećam se blagosloveno, pun sam ljubavi i zahvalan što ću ponovo biti sa svojom porodicom. Zahvalan sam što imam priliku da živim, i sad želim da u životu učinim nešto vredno“, rekao je srećni brodolomnik ubrzo po stupanju na čvrsto tlo.

Džordanov otac je 29. januara obavestio Obalsku stražu da mu nema sina i potraga je počela 8. februara. Prekinuta je deset dana kasnije.  

Kada je nestao, porodica je izgubila svaku nadu. Ali ga nisu zaboravili.

„Sanjala sam ovaj trenutak i svaki put kad sam se probudila, rastužila bih se što je bio samo san. U mojim snovima je bio živ. I sad je to stvarnost!“, presrećna je Džordanova sestra.

Lekari kažu da je u iznenađujuće dobrom zdravstvenom stanju. Može sam da hoda i komunicira, samo je krajnje iscrpljen. Predviđaju da će se potpuno oporaviti za najviše nedelju-dve.

Izvor: www.rts.rs