Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ekolozi spasli i Sutjesku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Okružni sud u Banjaluci drugi put presudio u korist Centra za životnu sredinu. Osporene studije o gradnji hidroelektrana u kanjonu Sutjeske i Hrčavke. Na potezu Vlada. OKRUŽNI sud u Banjaluci poništio je i Rešenje o odobravanju Studije uticaja na životnu sredinu malih hidroelektrana planiranih u kanjonu reke Sutjeske u Nacionalnom parku "Sutjeska", i tako presudio u korist Centra za životnu sredinu. Pre toga, u februaru je već poništena Studija za hidroelektrane na reci Hrčavki.

Ovo nam je potvrdila Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu, koja je istakla da glavni razlozi ovakvih presuda stoje u nepoštovanju procedura vezanih za izradu studija uticaja, ponajviše zato što je postupak vođen bez postojećeg Prostornog plana NP "Sutjeska".

- Pored toga, Centar je na vrlo argumentovan način osporio same studije, pozivajući se na veliki broj stručnih mišljenja i činjenica koje su zanemarene u postupcima. Nakon što su obe Studije uticaja oborene na sudu, očekujemo od Vlade da okonča pitanje hidroelektrana u NP "Sutjeska" ili raskidanjem koncesionog ugovora ili dodeljivanjem rezervnih lokacija investitoru - istakla je Crnkovićeva.

Iz Centra poručuju da uopšte nije upitno da li hidroelektrane treba graditi u Nacionalnom parku "Sutjeska" ili ne. Jedino otvoreno pitanje je način na koji će Vlada rešiti ovo pitanje.

- Nećemo dozvoliti hidroelektrane u kanjonima Sutjeske i Hrčavke. Mnoge reke i prirodno važna područja su već ugrožena, te ukoliko dozvolimo uništenje Nacionalnog parka "Sutjeska", dovodimo jasno i našu budućnost pod znak pitanja. Borimo se znanjem i razumom zajedno sa velikim brojem građana koji su spremni da do kraja odlučno stoje u obrani tog vrednog prostora - kaže Crnkovićeva.

PROTIVLjENjA

Kampanja "Bitka za Sutjesku" je pokrenuta 2013. godine kao odgovor na planove za izgradnju malih hidroelektrana u Nacionalnom parku "Sutjeska". Investitor "Drina Hidro enerdži" iz Ugljevika planira da izgradi pet malih hidroelektrana, dve na reci Sutjesci i tri na Hrčavki. Tim planovima se oštro protive lokalno stanovništvo, ekološke organizacije, stručna i šira javnost, kao i međunarodne institucije za zaštitu prirode.

Izvor: www.novosti.rs