Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

PROJEKAT 705: Ruska robotizovana nuklearna podmornica

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

„Imamo dvadesetogodišnje iskustvo eksploatacije broda projekta 705 (705K) ’Lira‘ u periodu od ’70-ih do ’90-ih godina. To je bio obećavajući projekat, ali njegov nedostatak je bila koncentracija prevelikog broja novih tehničkih rešenja istovremeno“, navodi ruski portal reči izvora iz vojne industrije.

Sovjetska podmornica projekta 705 nije bila suviše uspešna zbog složenog tehničkog održavanja. Bez obzira na smanjenje broja posade podmornice do 32 osobe (dok je na podmornicama slične klase boravilo 70 ljudi) i smanjenja broja havarija sa žrtvama, pouzdanost opreme ovih podmornica je bila nedovoljna.

Podmornica projekta 705, prema rečima stručnjaka, bio je u potpunosti revolucionarni brod – tamo je u isto vreme iskorišćen i inovativni reaktor i visokoautoamtizovana oprema, dok je ljuštura napravljena od titanijumske legure. Danas se ovakvo plovilo pravi nešto racionalnije – pravi se podmornica-robot.

„Posada ove podmornice sada će biti smanjena do 50-55, nakon čega će ponovo biti redukovana na 30-40 ljudi“, rekao je sagovornik ruske Lente.

Ratna mornarica Rusije sada razmatra i moguće stvaranje potpuno robotizovane atomske podmornice, objavio je ruski portal, pozivajući se na izvor u vojnoj industriji.

https://youtu.be/SK6JVQCgCTk

https://youtu.be/IJ34mE-aCdY