Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ukinuta opasnost od cunamija nakon zemljotresa u Čileu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Američki centar za praćenje cunamija ukinuo je upozorenje od cunamija u svim državama na Pacifiku, koji je usledio posle zemljotresa u Čileu.

Japanska meteorološka služba, takođe, je saopštila da je stepen opasnosti od cunamija vraćen na "normalni nivo", pa su vlasti donele odluku o ukidanju višeg stepena opasnosti na severu najvećeg ostrva u arhipelagu, Honšu. Prethodno je cunami pogodio ostrvo Robinson Kruso, u južnom delu Pacifika, gde je odneo najmanje pet života, a 11 osoba vodi se kao nestalo. Lokalne vlasti su navele da je serija talasa cunamija pogodila obale ostrva koje ima oko 600 stanovnika.

Prvi talasi cunamija koji je pokrenut jučerašnjim razornim zemljotresom u Čileu zapljusnili su obalu Havaja u subotu uveče, nešto iza 23 časa. Stručnjaci smatrali da talas neće dostići katastrofalne razmere, ali su upozoravali da je situacija izuzetno ozbiljna. Ranije danas, talasi cunamija zahvatili su obale Francuske Polinezije.

 

 

 

 

 

 

 

 

"Verujemo da cunami predstavlja pretnju Havajima, zbog čega smo i upozorili stanovništvo, ne samo za Havaje već i za ceo Pacifik", rekao je direktor Centra za praćenje cunamija Čarls Mekriri.

Širom Havaja u subotu su se čule  sirene koje su upozoravale stanovništvo da se skloni od obale, koju će uskoro pogoditi "opasni talasi", ali se ne očekuje katastrofa velikih razmera. Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su SAD spremne za cunami, koji bi mogao da pogodi američke obale, i pozvao Amerikance da prate upozorenja.

Cunami je 
Talasi cunamija visoki do 1,8 metara zahvatili su u subotu delove obale Francuske Polinezije, saopšteno je u Papeteu. Očekivalo se će talasi cunamija zahvatiti područja ostrva Tonga i Kuk. Prvi talasi zapljusnuli su arhipelag Gambije, a zatim i obale Tahitija, čiji je seizmološki centar, međutim, objavio da su talasi bili visoki tek oko 36 centimetara.

Na Tahitiju je zabranjen saobraćaj na razdaljini od 500 metara od obale. Na ostrvima Markiza i Rurutu očekuju se talasi visine oko dva metra, rekli su zvaničnici upozoravajući stanovništvo da se popne najmanje 10 metara iznad nivoa mora.
Stručnjaci upozoravaju da cunami dolazi u više talasa i da prvi ne mora da bude i najviši. Upozorenje za cunami izdato je u pacifičkim zemljama od Novog Zelanda do Čilea. U Kaliforniji i na pacifičkim ostrvima Havaji, Američka Samoa i Samoa izdata su takođe upozorenja na opasnost od cunamija.

 Cunami stigao do Rusije

Cunami, izazvan katastrofalnim zemljotresom jačine 8,8 stepeni po Rihterovoj skali, koji je u subotu ujutro pogodio oblast u blizini obale južnog i centralnog Čilea, stigao je ranije danas do istočne obale Rusije, ali nije pričinio nikakvu materijalnu štetu. Niz talasa, koji nisu prelazili visinu od 80 centimetara, pogodio je poluostrvo Kamčatka severoistočno od Japana, a zatim obližnja Kurilska ostrva, saopštio je Centar za cunami u ruskoj Sahalinskoj oblasti, javile su agencije.

Vlasti su naložile evakuaciju 320.000 ljudi na severu Japana, gde je takođe na snazi bilo upozorenje od cunamija, javila je agenija Kjodo. Evakuisano je stanivništvo u prefekturama Aomori, Ivate i Mijagi, na severu ostrva Honšu, navodi japanska agencija. Japanska meteorološka služba je saopštila da je cunami rano jutros u dva naleta pogodio prefekturu Ivate. Prvi put je nivo mora porastao za oko 90 centimetara, a u drugom naletu plimnog talasa, koji je bio oko 40 minuta kasnije, za oko 120 centimetara.

Podataka o eventualnim žrtvama i materijalnoj šteti nema.

Zemljotres se osetio čak i u argentinskim provincijama Mendosa i San Huan u Andima, a niz snažnih potresa, koji su usledili posle zemljotresa, osetili su se u obalskom području Čilea, od Valdivije na jugu, do Valparaisa koji se nalazi 800 kilometara severnije.
Pacifički centar za upozoravanje na cunami izdao je upozorenje za čitavu pacifičku oblast, od Latinske Amerike sve do Havaja, Japana, Filipina, Indonezije, južnog Pacifika, pa čak i Francuske Polinezije.
Prvi plimni talas prouzrokovan jučerašnjim zemljotresom u Čileu stigao je danas i do isturenih japanskih ostrva, ali taj cunami nije veliki, javio je AP.
Najrazorniji zemljotres u istoriji pogodio je istu oblast Čilea 22. maja 1960. godine. Njegova jačina bila je 9,5 stepeni po Rihterovoj skali i tada je poginulo 1.655 ljudi, dok je dva miliona ostalo bez kuća, a usledio je cunami koji je teško pogodio Havaje, Japan, Filipine i pričinio štetu na zapadnoj obali SAD.

 

Izvor: www.blic.rs