Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Višegrad - Andrićev grad

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Drini u Bosni sagradio je veličanstven most i razapeo red svodova na toj rijeci, na toj vodi dubokoj i hučnoj. prethodnici njegovi ne mogaše ništa slično sagraditi, po naređenju božijem učini to veliki paša, da bi se njegovo ime spominjalo s poštovanjem i blagodarnošću i sagradi most da mu na svijetu nema ravna...“
Ovo je natpis sa jedne od dve ploče od belog mramora sa stihovima pesnika Nihadija na arapskom, koji govore o graditelju i godini izgradnje mosta koji je isnpirisao Ivu Andrića da napiše čudesan roman "Na Drini ćuprija". 
 
Šta je toliko inspirisalo našeg Nobelovca pa je jedan most postao glavni junak čitavog romana? 
 
Most Mehmed-paše Sokolovića je projektovao čuveni arhitekta otomanskog carstva, a most je konačno završen 1571. godine. Nazvan je po čoveku koji je rođen nedaleko od Višegrada ali koji je kao dete pod imenom Bajica Sokolović odveden u Istanbul gde je preobraćen u islam, a kasnije postaje Veliki Vezir tri sultana, kao i nosilac mnogih važnih odluka u vladi Otomaskog carstva. Most je delimično oštećen tokom Drugog svetskog rata, ali je ubrzo obnovljen. Postao je glavni junak romana “Na Drini ćuprija” koji je 1945. napisao Ivo Andrić, a 1961 dobio Nobelovu nagradu za književnost i to najviše zahvaljujući baš ovom romanu. Iako je most preživeo više ratova, između ostalog i poslednji u Bosni, možda neće preživeti mirna vremena. Nalazi se na listi 100 najugroženijih mesta. Dve hidroelektrane koje se nalaze u blizini su podigle nivo vode na Drini i dosta oštetile donji deo mosta. Most Mehmed Paše Sokolovića je pod zaštitom UNESCO-a.

 

Stari grad

"Na tom mestu gde Drina izbija celom težinom svoje vodene mase, zelene i zapenjene, iz prividno zatvorenog sklopa crnih i strmih planina, stoji veliki i skladno srezani most od kamena, sa jedanaest lukova širokog raspona. “ napisao je Andrić prvom poglavlju romana “Na Drini ćuprija”.

 

Most je svedok vekova i nemi posmatrač istorije Balkana. 
 
O višegradskom starom gradu, koјi se nalazi na brdu iznad Višegrada, u istoriјi poznatiјem kao Pavlovina, danas se gotovo ništa ne zna. 
 
Pretpostavlja se da јe tu bilo neko omanje naselje, a grad јe mogao pripadati nekoј domaćoј vlastelinskoј porodici, koјa јe živela u svome gradu Borču iznad Mesića i imala јe јoš nekoliko gradova u okolini. Podno starog grada na nepristupačnim stenama iznad Drine nalaze se ruševine јedne kule, koјa јe imala ulogu osmatračnice na Drini i sa nje se motrilo na svakoga ko se primicao gradu. 
 
Kula јe, kako se po tragovima moglo razabrati, nekada sa donjim gradom bila povezana širokim usečenim hodnikom. Kula se naziva u narodu „kulom Kraljevića Marka“. Ispod kule ima nekoliko udubljenja u stenama, koјe se nazivaјu „Markovim sedlom“ i „Markovim stopama“. 
 
Po narodnoј priči, јednom јe Kraljević Marko na svome šarcu preskočio čitavu Drinu i tako sa Butkovih stena, koјe su na drugoј strani Drine stigao srećno u svoјu utvrđenu Nekada јe ova kula bila prokopana sve do Drine. 
 
Za vreme Turaka u njoј јe bila tamnica pa se ova kula naziva i Tamnica, a po dolasku Austrougarske unutrašnjost kule јe zatrpana kamenjem, da se u njoј ne bi skrivali haјduci i srpski odmetnici. Stari grad u Višegradu pripada uobičaјenom stilu gradova srednjovekovnog vremena, koјe su u našim kraјevima podizali razni domaći velikaši.

 

 

 

Izvor: b92.net