Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Klanica!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Tradicionalan lov na pilot kitove na Farskim ostrvima i ove godine je privukao veliki broj stanovnika Toršavna, prestonice te autonomne danske provincije na severu Evrope.

 

Brutalne scene velike klanice u glavnom zalivu nisu previše uzbuđivale lokalno stanovništvo, a malobrojni turisti su se zgražavali nad ovim varvarskim običajem. Voda u zalivu danima će se crveneti od krvi pilot kitova, koji već više od 1.000 godina uz ovce predstavljaju glavni izvor hrane na Farskim ostrvima. Način lova se nije menjao generacijama. Čim se jato kitova primeti na otvorenom moru, isplovljavaju lovci u brodovima koji ih nateruju ka zalivu, gde se odvija brutalno kasapljenje. Prema strogim pravilima, meso ubijenih kitova ne sme da bude prodavano i isključivo se može deliti među pripadnicima lokalne zajednice. Brojne organizacije za zaštitu prava životinja protestovale su zbog ovakvog lova, ali činjenica je da je ta klanica sastavni deo kulture Farana. Oni koji su probali meso pilot kitova kažu da je žilavo i da se ne može porediti sa svinjskim ili jagnjećim.
Zanimljivo je da je ministarstvo zdravlja Farskih ostrva pre tri godine upozorilo stanovnike da meso pilot kitova ima povećeni nivo žive, što može biti opasno za ljude. Uprkos tom upozorenju, izlov kitova se nije smanjio.

 

Izvor: www.alo.rs