Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kapetan na okovanoj lađi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ivan Tašić, najmlađi srpski lađar, trenutno na rumunskoj „Karpatiji“, okovanoj u pristaništu Tekija. Na brodu obavlja sve poslove - i mornar je, i kuvar, i čistač, i bocman, ali i kapetan svom ocu.

KLADOVO - Ivan Tašić (19), najmlađi srpski lađar, koji stažira na rumunskom brodu „Karpatija“, već treću nedelju zimuje praktično na kućnom pragu čekajući da se Dunav odledi pa da nastavi put. Ovaj budući kapetan, inače Tekijanac, koji je letos završio Školu za brodarstvo, brodogradnju i hidrogradnju u Beogradu, o brodu na kojem je trenutno „sve i svja“ brine zajedno sa ocem Ljubomirom, upraviteljem stroja.

 - Vlasnik broda nas je, srećom, čim je Dunav počeo da se ledi, usmerio ka pristaništu Tekija. Sada sam praktično kod kuće - kaže ovaj mladić.

Posada „Karpatije“, iako trenutno broji svega dva člana, ima radni dan od maltene 24 časa. Otac i sin svakodnevno pale mašine kako bi održali radnu temperaturu, čiste palubu od snega i leda i brinu o instalacijama. Život na brodu zimi je, kako kažu, kao i kod kuće.

- Ako ga ne održavaš, očas posla se zalede cevi. Onda nema ni vode ni grejanja. A to ne sme da se dozvoli - kaže Ljubomir.

Mlađani Ivan na brodu obavlja sve poslove. Tu je i mornar, i kuvar, i bocman, ali i kapetan.

- Ovde ja praktično imam veći čin od oca, pa mora da me sluša - smeši se ovaj mladić, i dodaje da će morati da dve godine provede ukrcan kako bi mogao da polaže za poručnika, i još dve za kapetana. Odslužio je tek godinu i po.

- Na Dunavu sam već 30 godina i ceo radni vek sam mašinista. Sin mi ima veći čin i jedva čekam da ga vidim kao kapetana, jer kapetan je gospodin čovek, a mašinista je večito umazan - ponosan je na Ivana otac Ljubomir.

Putovao je mladi lađar po Srbiji, Bugarskoj i Rumuniji. Dobro je, kaže, upoznao Dunav, a sad ga usavršava. I sve mu je lako, jer ovaj posao voli.

NIŠTA BEZ MAJČINE HRANE- Od malena sam na Dunavu. Tu sam pecao, naučio da plivam i zavoleo reku, tako da se nijednog trena nisam dvoumio čime ću u životu da se bavim. Lepo je biti na Dunavu. Zna on da bude i strašan. Opasne su mu košave u Gradištu i na Velikom Kazanu, ali ja to volim - kaže Ivan Tasić, koji stigne da ode i do kuće i uživa u maminim domaćim obrocima.

Izvor : www.novosti.rs