Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Japan nije ispunio kvotu ubijenih kitova

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Japan je završio sezonu lova na kitove sa ulovom za trećinu manjim od predviđenog, što je pre svega zasluga aktivista koji se ometanjem japanskih brodova bore protiv kontroverznog lova na ove sisare.

Japanski brodovi se ove nedelje vraćaju sa ulovom od 267 kitova, što je trostruko manje od predviđene kvote od 900 ubijenih morskih sisara.  Japanska agencija za ribolov je okrivila “sabotažere” iz grupa koje se bore protiv ubijanja kitova za neuspeh u ovogodišnjem kitolovu.  

Japan obavlja takozvana “legalna istraživanja” na stotinama kitova svake godine, za koja aktivisti kažu da su ništa drugo do zaklon za komercijalni lov na ove sisare što je zabranjeno međunarodnim sporazumom.  

“Ulov je bio manji od planiranog zbog brojnih faktora kao što su vremenski uslovi i sabotaže aktivista”, izjavio je zvaničnik agencije za AFP.  “Sigurno je da su sabotaže doprinele konačnom broju ulovljenih kitova”. Sukobi japanskih kitolovaca i aktivista koji se protive tom lovu pojačani su poslednjih godina. Japanska flota uključuje 180 ljudi na četiri broda i dozvoljeno im je ubijanje 945 kitova u vodama Antarktika tokom zimske sezone.

Američka grupa Sea Shepherd svake godine prati japanske brodove sa ciljem da ih onemogući u kitolovu.  

“Mislim da je ovo bila veoma uspešna kampanja”, kaže predsednik organizacije Pol Votson. “Predviđao sam da neće uloviti preko 30 odsto kvote, a oni su izvukli 26 odsto , tako da sam bio u pravu”.  

Zabrana komercijalnog lova na kitove je na snazi 25 godina, ali Japan svake godine uhvati oko 1.000 primeraka u navodne istraživačke svrhe. Mada se lov zvanično sprovodi u naučne svrhe, mnogo kitovog mesa završi i na tanjiru. Ova vrsta mesa za većinu Japanaca ne predstavlja redovan deo ishrane, ali većina njih se protivi ovakvim ekološkim akcijama, koje doživljavaju kao neopravdano strano mešanje u svoju kulturnu tradiciju.

Vlada Australije je takođe pozdravila odluku Japana da opozove svoje kitolovačke brodove: “Japanske aktivnosti su u suprotnosti sa međunarodnim zakonom”, saopštila je vlada. “Zato je Australija pokrenula i nastaviće sa pravnim akcijama pred Međunarodnim sudom pravde sa ciljem zaustavljanja lova na kitove od strane Japana”. 

Borci za očuvanje životinja i životne okoline su aktivno pružali otpor japanskim brodovima na otvorenom moru poslednjih meseci. 

U januaru je povređeno troje aktivista nakon sudara sa japanskim brodom Yushin Maru No 2, 482 kilometara severno od poluostrva Mavson na obali Antarktika. Tri nedelje pre tog incidenta, Japan je predao Australiji trojicu aktivista koji su se ukrcali na japanski brod za lov na kitove.


Izvor: www.e-novine.com