Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Legenda Ibra

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Jedan od najpoznatijih i najtrofejnijih ribolovaca u kraljevačkom kraju Leposava Zdravković, 31. maja proslaviće 83. rođendan. Slavljenica će taj dan provesti onako kako najviše voli - sa kolegama alasima na obali Ibra.

Leposava Zdravković iz Kraljeva ne odustaje od pecanja na Ibru. Od svakog ulova, pa i šarana kapitalaca, vrednije joj je, kaže, uživanje na našim rekama i jezerima i druženje s dragim kolegama. 

Leposava, jedan od najpoznatijih i najtrofejnijih ribolovaca u kraljevačkom kraju, 31. maja proslaviće 83. rođendan. Dan će provesti na obali Ibra, sa prijateljima, a rodbina, komšije i prijatelji na rođendansku tortu moraće da sačekaju do večeri kada se alaskinja vrati s reke. 

Na svakodnevni odlazak u ribolov pesmom je ispraća njen ljubimac, papagaj Kića. Na usluzi dami među alasima ponekad se nađe i ćerka Gordana, naročito na dugim ribolovačkim putovanjima. 

"Živim u Raški, ali sam trenutno kod mame Lepe. Skoro je izašla iz bolnice, iznenada joj je pukao čir, ali bez reke ne može, pa se samo dva dana po izlasku s hirurškog odeljenja uputila na Ibar sa svojim ribolovačkim štapovima", kaže Gordana. 

Reka je moj život 

Leposava kaže da je reka njen život i da se na obalama Ibra i Morave, Knićkog i drugih jezera, oseća najbolje. Pobeđivala je na raznim takmičenjima, osvajala vredne trofeje, namicala, kako kaže, šarane kapitalce, ali joj je druženje i sa starijim i sa mlađim kolegama alasima najvrednije.

"Pomažem mladim ljudima učeći ih da idu na reku, da je vole i čuvaju, da brinu o prirodi i da se ribolovom bave iz zadovoljstva, a ne zbog ulova", priča Leposava Zdravković.

"Sve činim da ih odvratim od zadimljenih kafića, droge i drugih poroka. Mladost mora da se neguje i čuva, jer to Srbiji najviše nedostaje", poručuje Leposava.

U ribolovačkom i svakom drugom društvu najstarija alaskinja s Ibra omiljena je i poštovana. Njena koleginica i prijateljica Olga Pribojac kaže da je Lepa veliki čovek i ribolovac od koje mnogo toga može da se nauči.

"Lepa je legenda Ibra i Zapadne Morave", kaže poznati kraljevački ribolovac Slobodan Milovanović.

Ribolovački dan Leposave Zdravković najčešće se završava u kafani "Siđi do reke" kod gazdarice Dragojle gde se, uz dobru kapljicu i kafu, uz šalu i smeh, prave planovi za novi dan i novo druženje s rekom i dragim ljudima.

Izvor: www.rts.rs