Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Bizmark ponovo plovi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Maketu najvećeg nemačkog ratnog broda "Bizmarka" iz Drugog svetskog rata, sa oko 6.000 delova, Kragujevčanin Milan Čokić pravio je pet godina. Bezopasna, ali impresivna kopija "Bizmarka" sada plovi Šumaričkim jezerom.

Jedan od najpoznatijih bojnih brodova iz Drugog svetskog rata, nemački Bizmark, dugačak 251 metar, težak preko 42.000  tona, bio je ponos Krigsmarina, ratne mornarice Trećeg rajha. Replika tog broda, duga metar i trideset centimetara, sada plovi Šumaričkim jezerom.Za izradu makete najvećeg ratnog broda na svetu, i sklapanje oko 6.000 delova koje je postavljao pincetom i iglom, Kragujevčaninu Milanu Čokiću bilo je potrebno pet godina. 

"Napraviti jedan takav model, bila je čast. To je izuzetno zahtevan i precizan posao. Trebalo je izbušiti oko 5.000 rupa i to burgijom debljine 0,4 milimetra. Desi se da ruka zadrhti, ali uspeo sam. To se radi jednom u životu", kaže Čokić.

Ratni mornarički pohodi zanimaju ga od detinjstva. Zaljubljenik u istoriju, godinama je pravio nacrte, čitao knjige, upoređivao i merio, pa je njegova maketa identična originalu.

Ponos nemačke vojne flote "Bizmark", posle trodnevne potrage, potopila je britanska mornarica u maju 1941. godine, u blizini luke Brest u Francuskoj. Tada je poginulo oko 2.000 ljudi.

Još jednu maketu broda Milan Čokić pravi za Vojno-tehnički muzej u Beogradu. Želja mu je, kaže, da uradi makete britanskih vojnih brodova, između ostalog i "Princa od Velsa". Problem je što je veoma teško dobiti materijal i nacrte za makete.

Pravi "Bizmark" je plovio samo šest dana, a ovaj kragujevački, po mirnoj jezerskoj vodi, i dalje uspešno krstari.

Izvor: www.rts.rs