Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Футуристички брод за истраживање океана „СеаОрбитер“

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

БЕОГРАД – Градња футуристичког вертикалног брода „СеаОрбитер“ за истраживање океана почеће у октобру ове године, а вредност пројекта је око 52,7 милиона долара.

„СеаОрбитер“ биће први светски вертикални брод висине 51 метара и под водом ће бити више од 50 одсто његовог трупа, преноси портал „Грађевинарство.цом“. 

Оно што је некад била научна фантастика може да постане реалност, с обзиром на то да је француски архитекта Жак Ружери осмислио концепт који покушава да се реализује у протеклих 12 година. 

Међутим, недавни догађаји показују да је брод спреман за изградњу у октобру ове године, уз могући завршетак 2013. године. 

Пројектанти се надају да могу да спроведу нови стандард научне комуникације који би омогућавао истраживачима да прате и надгледају морски живот у реалном времену, пошто ће полупотопљени брод имати подводну комору дубоку 31 метара. 

Брод ће имати велике панорамске прозоре стварајући врхунски подводни опсерваторијум. 

Имаће океанографску опсервацију и звучну опрему која ће бити повезана са сателитима и модул са вишег атмосферског нивоа, што ће омогућавати стални боравак у претходно неистраженим деловима океана. Такоде, очекује се укључивање у пројекат обновљиве енергије, као сто су сунчева светлост, ветар и таласи.


Izvor: www.pravda.rs