Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Žene i deca prvi? Samo u pričama!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Uprkos široko rasprostranjenom verovanju da žene i deca imaju veće šanse da prežive brodolome, zato što se spasavaju prvi, nova studija pokazala je da je to daleko od istine.

Kapetan, posada i muški putnici imaju najveće šanse da prežive brodolome, pokazala je studija koju su proveli ekonomisti švedskog Univerziteta u Upsali. 

Kada je reč o napuštanju broda, deluje da važi sistem “spasavaj se ko može”, kaže vođa istraživanja Mikael Elinder. 

On i njegove kolege proučavali su 18 brodoloma uključujući i Titanik i Lusitaniju u kojima je učestvovalo više od 15.000 putnika 30 nacionalnosti. 

Oni su ograničili svoju studiju na one katastrofe u kojima je beležen pol preživelih putnika. 

Njihova otkrića pokazala su da prednost ženama i deci nije uvek od koristi najslabijima na brodu, iako je posle potonuća Titanika preživelo više dama nego muškaraca. 

Takođe, to je prvi slučaj da je kapetan naredio da se prvo spasavaju deca i žene, nakon čega je takva praksa uvedena kao “nepisani zakon mora”. 

Međutim, Titanik je, kako se ispostavilo, bio pre izuzetak, nego pravilo. Jedan od autora studije Oskar Erikson odrastao je uz priče o viteškom ponašanju muškaraca na Titaniku koji su svoje živote dali za žene i decu. 

Međutim, rezultati objavljeni u žurnalu Otkrića Nacionalne akademije nauka, pokazali su da žene imaju 50 odsto manju šansu da prežive u odnosu na muškarce. 

Takođe, otkriveno je da članovi posade imaju 18,7 odsto veću šansu da prežive nego putnici, bez obzira na to koliko je vremena potrebno da brod potone. 

Žene su najgore prolazile na britanskim brodovima, uprkos tome što je na njima i uvedeno pravilo prednosti “lepšeg pola” i dece. 

“Iako su pomorske nesreće tragični događaji, oni doprinose našem razumevanju ponašanja ljudi u situacijama ekstremnog stresa, kada se odlučuje između života i smrti”, rekao je Elinder. 


Izvor: www.b92.net