Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pronađen japanski čamac koji je nestao u cunamiju

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Japanski ribarski čamac nestao prilikom cunamija u Japanu, nasukao se na obale američke države Vašington, skoro dve godine nakon što je nestao.

Pripadnici odreda za prikupljanje morskog otpada američke države Vašington pronašli su plavo-beli ribarski brod kojeg je najverovatnije donela struja, nakon što ga je sa obale japana odneo talas visok 35 metara prilikom cunamija 2011. godine. Još uvek se čeka potvrda od japanskih zvaničnika.

Plaža gde je čamac pronađen zatvorena je za javnost dok se brodić ne očisti od mogućih invazivnih vrsta. Za sada nisu pronađene nikakve opasne materije na čamcu, već samo razne školjke i morske životinje.

U decembru prošle godine na istoj plaži je pronađen pristanište teško 185 tona, koje je struja odnela više od 7000 kilometara sa obala Japana. Pristanište je sklonjeno sa plaže tek početkom marta, jer je moralo da bude isečeno na nekoliko delova koji su posle uklonjeni helokopterom.

Skoro 16,000 ljudi poginulo je prilikom cunamija koji je pogodio Japan 2011. godine. Uništene su velike površine, uključujući gradove i manja obalska naselja. Procenjuje se da je 5 miliona tona otpada otišlo u Tihi okean, od kojeg je 70 posto potonulo blizu japanske obale, dok ostatak pluta negde okeanom.


Izvor: www.novimagazin.com