Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Preronila Dunav i Savu u potrazi za BG olupinama

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Korita Save i Dunava u Beogradu s pravom bi se mogla nazvati grobnicom brodova budući da više od 50 olupina stoji na dnu reka, a sumnja se da je brojka daleko veća. Arheolog Gordana Karović priprema knjigu o potpoljenim brodovima, a u svom istraživanju i sama je ronila do nekih olupina.

LAĐA - Sve do 19. veka kada železnica preuzima primat, istorija Beograda bila je potpuno vezana za reke i sve je bilo okrenuto plovidbi. Vekovima su se na Savi i Dunavu vodile bitke usled kojih je i stradao najveći broj brodova.

- Prvi podatak vezan je za 12. vek i bitku između ugarske i vizantijske flote kod Zemuna. Pominje se da je zahvaljujući grčkoj vatri (oružju, prim. a) Vizantija pobedila. Interesantno je da je to oružje iz 7. veka korišćeno na Dunavu. Iako nema materijalnih dokaza, veruje se da se ugarski brodovi iz te bitke nalaze negde duboko u sendimentima - objašnjava Karovićeva.

Ipak, najveća rečna bitka kod Zemuna vođena je u 15. veku prilikom turske opsade Beograda (14. jula 1456) kada je slavila hrišćanska vojska, pa se veruje da se na dnu mogu pronaći čak tri turske galije. Gordana kaže da u Beogradu ne postoje ozbiljna istraživanja već da se stvari uglavnom saznaju kroz priče sa alasima, iz pisanih dokumenata, ali da je ona imala sreću i da dobije snimke sonora, pa i da zaroni do nekih olupina.

Zanimljivih primera, priča Karović, je na stotine, ali jedan od najupečatljivijih je i da je general Ivan Milutinović stradao prilikom borodoloma.

- General Milutinović se 1944. tri dana nakon oslobođenja Beograda ukrcao na šlep „Kostolac 14” misleći da će tako brže stići na sastanak sa ruskom delegacijom i preneti poruku Titu, ali je šlep naleteo na minu. General nije znao da pliva, utopio se, a njegovo telo pronađeno je nakon 12 dana kod Smedereva - dodaje. Brojni brodovi, poput „Niša” i „Zemuna” stradali su usled oluje i leda sa velikim ljudskim žrtvama.

Most pao na brod

MALER - Godine 1941. u noći između 10. i 11. aprila, naši ratni borodvi povlačili su se uzvodno Savom, ali nisu mogli da se provuku ispod Železničkog mosta zbog visokog vodostaja. Jugoslovenska kraljvska mornarica potopila je svoje brodove, a oficiri i mornari prebačeni su na tegljač „Tanasko Rajić”. Međutim, naša vojska minirala je most baš u momentu dok je tegljač bio ispod njega. Život je izgubilo oko 120 pripadnika mornarice.

Izvor: www.24sata.rs