Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ovo je najveći brod na svetu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Uzmite Empajr Stej Bilding, položite ga na zemlju, dodajte još skoro 50 metara i takvu grdosiju porinite u more. Tako nešto je u suštini kompanija "Shell" uradila sa svojim brodom Prelude koji je najveći brod na planti.

"Prelude" je u sredu porinut u more u Južnoj Koreji, a reč je o 488 metara dugom mega-brodu, teškom 600.000 tona i širokom 74 metra.

Njegov zadatak neće biti prevoz nafte ili kontejnera, već će on biti plutajuća platforma za izvlačenje zemnog gasa sa dna okeana. Njegova izgradnja trajala je godinu dana.

Do sada je najveći brod na svetu bio "Emma Maersk", koji je dug 397 metara

Brod Prelude će kao platforma biti zadužen za izvlačenje, preradu i skladištenje gasa. Godišnje će, kako je predviđeno prerađivati 3,9 miliona tona gasa.

Prelude ima tri brodska motora snage 6.700 konjskih snaga. Sve to dovoljno je da taj brod može izdržati uragan 5. kategorije.

Brod Prelude u lov na gas kreće 2017. godine, a tad će mu novi dom na idućih 35 godina biti negde na 480 kilometara od obale Zapadne Australije. Predviđeno je da ostane na istom mjestu do 2042. godine.

Izvor: www.novimagazin.rs