Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brod koji krije Titove tajne trune u riječkoj luci

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Školski brod Jugoslovenske ratne mornarice "Galeb", koji je decenijama bio ploveća rezidencija tadašnjeg predsednika Josipa Broza Tita, postao je za grad Rijeku "skupa olupina".

U brod, kojim je Tito putovao 14 puta i posetio 18 zemalja u Evropi, Aziji i Africi, a koji je grad nameravao da pretvori u muzej, od 2008. godine uloženo je skoro milion evra, a brod i dalje "trune" na vezu u luci, navodi portal Index.hr.

Novac je potrošen najpre za pregled broda, na njegovu kupovinu na licitaciji, a zatim na godišnje troškove usluga prema nalogu Lučke kapetanije. Značajna sredstva data su za razne radove na brodu, na usluge mornara, pomorske agenture i špedicije, troškove godišnjeg veza...

Portal iz gradske uprave nije dobio odgovor o opravdanosti ulaganja.

Podseća se, međutim, na istorijat "Galeba" koji je izgrađen 1938. godine u italijanskom brodogradilištu Ansaldo Genova pod imenom "RAMB III".

U Drugom svetskom ratu Italijani su ga koristili kao transportni brod, a nakon kapitulacije Italije,1943. Nemci su ga koristili za postavljanje mina u severnom Jadranu.

"Galeb" je 1944. potopljen u riječkoj luci od strane savezničkih aviona, a 1948. iz Jadrana ga je izvukao splitski Brodospas, nakon čega je brod obnovljen, luksuzno uređen, preimenovan u "Galeba" i predan Jugoslovenskoj ratnoj mornarici.

Tito je brod koristio od 1953. godine, a zadnji put je njime putovao 1979. godine.

Početkom rata devedestih, "Galeb" je iz Pule prebačen u crnogorsku luku Boku Kotorsku, gde je ostao do kraja te decenije. Kupio ga je grčki brodovlasnik s namerom da od njega napravi luksuznu jahtu.

Pošto je grčki vlasnik upao u finansijske probleme, u postupku zaplene preuzeo ga je Grad Rijeka, gde brod i danas trune na vezu, piše Index.hr.

Izvor: www.b92.net