Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Carska jahta plovi posle 118 godina?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Nekada velelepni brod „Istranka“ pre 118 godina naručila je dinastija Habsburg i mogao je da preplovi Atlantik. Na njemu su se kovali ratni planovi, ali je 2007. godine potonuo. Ipak, zalaganjem nekoliko zaljubljenika u brodove izvučen je iz mulja i biće restauriran. Više od 100 godina star brod „Istranka“ prevozio je telo Franca Ferdinanda i bio ponos jugoslovenske mornarice.

Prethodnih sedam godina trunuo je na dnu mora kod Vranjica, ali je zalaganjem nekoliko entuzijasta i zaljubljenika u brodove izvučen i biće restauriran.

„Poslednje dve nedelje smo iz 'Istranke' izvukli oko 120 tona mulja. Brod je pun algi i školjki koje moramo da uklonimo. Na redu je izrada plana i procena rekonstrukcije. Sve zavisi od toga hoće li biti sanirani samo trup i paluba ili će se dovesti u plovno stanje. Veliki je posao pred nama“, kaže Stjepan Lozo, direktor Hrvatskog pomorskog muzeja u Splitu.

„Želimo da joj vratimo izvorni izgled. Svakako nam je namera i da rekonstruišemo dva jarbola, ali ako se bude išlo u složeniju sanaciju, vratićemo je i u pogon“, objašnjava Lozo.

Sagrađena 1896. godine u Trstu, „Istranka“ je poznata i po tome što su u njoj, navodno, Franc Ferdinand i nemački car Vilijem Drugi kovali planove za početak Prvog svetskog rata.

Bila je i ponos jugoslovenske mornarice pod zapovedništvom Josipa Černyja.

Sedamdesetih godina pretvorena je u komercijalni brod, a kasnije je služila kao ugostiteljski brod ukotvljen u splitskoj luci.

Splitski košarkaš Duje Krstulović i njegov partner Stipe Tolj kupili su ovaj brod 1989. godine od firme „Union Dalmacija“, u nameri da ga pretvore u hotel na vodi, što nikada nije zaživelo.

„Istranku“ je zatim kupio jedan Italijan koji je želeo da od nje napravi muzej u Đenovi, ali je poginuo 2004. godine, a s njim je nestala svaka nada da će legendarni brod biti spasen.

Agonija je trajala do ove godine, kada je morska lepotica izvučena iz mulja u Vranjicu.