Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rečne avanture uz nautičko logorovanje

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Ako ne možete da odaberete najlepše mesto za kućicu na reci, onda je najbolja „vikendica” brod ili dobar čamac.

Mnogi se tokom posete beogradskom Sajmu turizma dive svim mogućim nijansama tirkiznog mora i belih, kao prahom posutim plažama nekih dalekih i nedostupnih plaža. Naravno, za sve ekskluzivne destinacije, potrebno je dosta novca. Ali, da se uživa moguće je i na peščanim sprudovima Dunava, ili drugim rekama i kanalima Evrope. Kad su, svojevremeno, pitali poznatog pisca i moreplovca Jožu Horvata gde bi napravio vikendicu, odgovorio je: „Na 20 mesta, a kako ne možeš imati toliko kuća za odmor, najbolja „vikendica” je brod!”

Zna se da je brod skupa „igračka” ali svaki čamac, ako je u plovnom stanju, pružiće zadovoljstva u krstarenju rekom. Sve pasare, gliseri bez kabine ili gumeni čamci, dužine od četiri metra pa naviše, imaju dovoljno prostora za porodicu, dvoje odraslih i decu, uz kamping opremu (šatore, vreće, primus, namirnice i pecaroški pribor) da bi se otisnuli u rečnu avanturu. Za usamljene rukavce, zaštićene od vetra i talasa, prevoje i plićake, rečna ostrva od najfinijeg peska, čamci dužine do šest metara, manje težine i gaza, čak su u prednosti nad brodovima od deset metara. Mogu da se, u slučaju nevremena, izvuku na obalu i zaštitite od oštećenja ili obiđu skrivene uvale, kao da ste u ekspediciji.

Lagani čamci mogu ručno da se prenesu kroz plićake, do dublje vode, pa opet motorom nastavi plovidba. Ako vozom prebacite svu opremu, stotinama kilometra uzvodno ili se uhvatite u „tegalj” za neku baržu, ploveći lagano, uz malu pomoć motora i veliku uštedu goriva (i do 50 odsto), kampujući uz obale, rekom možete da se vratite na polazište. Nizvodno, dovoljan je motor tri-četiri konjske snage, a uzvodno od 10 do 18 konja je neophodno.

Iako nemate iskustva, isplovite do najbliže ade, nekoliko kilometara od grada, civilizacije, glisera, skijaša i vodenih skutera. Provedite noć, dve, upoznajte čamac, motor, svoje limite, jer kada ukrcate porodicu, egzibicijama je kraj. Sigurnost na reci uvek je na prvom mestu. Za dužu plovidbu potrebna je rezerva goriva, upola veća od planiranog, jer su benzinske pumpe na vodi – retke. Zalihe pitke vode i hrane su obavezne, kao i pomoćni motor, iako je to na malom čamcu mađioničarski posao.

Potrebno je da ugradite daljinske, (telefleks) komande. Na dužoj plovidbi skoro je nemoguće kormilariti sa krme, izvirujući preko platna krova. Kamere, dokumenta, nautičke karte, mobilne telefone i novac držite u nepromočivim torbama u višem, pramčanom delu čamca. Obavezno je belo nautičko svetlo (360 stepeni), za male čamce u noćnoj plovidbi. Samo ako niste procenili dnevnu rutu putovanja, brzinu čamca i opterećenost ili vremenske prilike. Plovidbu noću ostavite iskusnijima, sa radarima, sonarima, reflektorima i snažnim motorima. Jer, ništa lepše od zalaska sunca, logorske vatre, dobre muzike i raspoloženog društva.

Preduslov za ovakve ideje nisu čamac i kamperska oprema jer su cene polovne opreme, plovila i motora, jednake prosečnom porodičnom aranžmanu u Grčkoj. Posle dve nedelje, recimo, „varijante Grčka”, bićete odmorni, sa pregrštom slika, dobrih i loših uspomena i verovatno praznih džepova, dok traje otplata kredita i onda – sve nanovo sledećeg leta. Odlučite li se za „nautičku varijantu”, pored slika, kraćih filmova, dobrih i loših uspomena, takođe praznih džepova, imaćete opremu, besprekoran, održavan čamac i motor koji vas, svako sledeće leto, neće koštati ništa, a o iskustvu i da ne govorimo.

Mnogi su kampovanje u divljini menjali za plovidbu do Segedina, Budimpešte, Beča, Regenzburga ili kanalima, čak do Pariza. Uz mrežu nautičkih, rečnih marina i kampova, imate dobre razloge menjanja uobičajenog načina življenja, koji svi, manje-više vodimo. Jer, u svakom od nas čuči avanturista, samo ga treba „osloboditi”.

 

Izvor: www.politika.rs