Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

FENOMEN Izgubljeni podvodni grad kod Zakintosa je izgradila priroda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Kada su ronioci blizu obala Zakintosa pronašli nešto što liči na ostatke stubova i popločanog poda, mislili su da su otkrili ruševine grada davno zaboravljene civilizacije.

Međutim, naučnici tvrde da su ti neobični kameni oblici zapravo nastali kao posledica prirodne pojave

Novo istraživanje objavljeno u žurnalu “Marine and Petroleum Geology”, govori o tome kako je geološki fenomen pre oko pet miliona godina napravio strukture u obliku diskova.

Grčki istraživači su pregledali nalazište, ali nisu pronašli nikakve dokaze da se radi o drevnom gradu.

“Nisu nađeni nikakvi znaci da su tu nekada živeli ljudi, nema nikakve grnčarije”, rekao je profesor Džulijan Endrjuz sa Univerziteta “Ist Anglia”.

Nakon preliminarnih analiza, Endrjuz i profesor geologije Mihael Stamatakis sa Univerziteta u Atini istraživali su sastav minerala i teksturu podvodne formacije.

“Ispitivali smo nalazište koje se nalazi od 2 do 5 metara pod vodom i otkrili da se radi o geološkom fenomenu”, kaže Endrjuz.

Kako je rekao strukture u obliku diskova su uobičajena pojava na morskom dnu gde ima prirodnih gasova poput metana i gde dolazi do mineralizacije ugljovodonika.

Mikrobi u sedimentu odnosno talogu na dnu mora koriste ugljenik iz metana kao gorivo, a koje potom menja hemijski sastav sedimenta i formira prirodni cement.

“U ovom slučaju, taj cement je zapravo neobičan mineral dolomit koji se retko formira u morskoj vodi, ali se često nalazi u sedimentima bogatim mikrobima”, kaže Endrjuz.

Sediment se uglavnom sastoji od mulja i gline. Istraživanje je pokazalo da je dolomit nastao u epohi Pliocena a oblikuju ga morske struje.

I ranije su pronalažene slične strukture, ali uglavnom na većim dubinama.

Iako je priča o “izgubljenom gradu” ranije privlačila ronioce, Endrjuz ne misli da će novo istraživanje imati negativan uticaj na turizam.

“To su lepi objekti, ljudi vole da gledaju neobične strukture. One su skoro kao koralni greben, pružaju utočište za ribe”, rekao je on.