Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Kako se stiti rezervoar od plamena i zapaljenja benzinskih isparenja?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Svaki rezervoar ima odusak koji sluzi da izjednaci pritisak vazduha u rezervoaru i spoljni pritisak.

Kada osvane topao suncan dan zagreje se i benzin u rezervoaru, siri se i povecava se pritisak gasova u istom. Jos ako dodje do naglog pada vazdusnog pritiska veca kolicina benzinskih isprenja izlazi kroz odusak i nepaznjom dolazi do pozara ako odusak nije predvidjen za benzinske rezervoare.


Kako razlikovati odusak za rezervoar goriva od oduska rezervoara za vodu?

Uzmite metalnu mrezicu, kao sito u levku za sipanje goriva. Zapalite ispod njega sibicu ili kresnite upaljac i prinesite plamen.

Plamen nece proci kroz resetku. Ne znam zasto je tako ali to je cinjenica. 
Dakle, odusak za rezervoar goriva ima metalnu mrezicu za sebe koja nece dozvoliti da plamen zahvati isparenja iza te mrezice. Moze da se zapale isparenja ispred, ali tu ce se i ugasiti pa je opasnost od pozara smanjena ako i dodje do zapaljenja iscurelih gasova. 

Naravno, ne treba se igrati i isprobavati ovo sto sam napisao ali to jeste mera sigurnosti koja se primenjuje i na velikim brodovima. Oni stariji imaju lule precnika i 5 ili 10 cm koje sluze kao odusak rezervoara. I u njih je ugradjena metalna mrezica kao zastita. 

Ovo se odnosi na ugradjene rezervoare. Odnosi se i na prenosne solidnije izrade koji takodje imaju mrezicu ispod srafa za odusak.


by Dule