Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Pripit Kapetan

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

 

U Britanskom  Snaresbrook Crown sudu 19. Novembra 2008. Kapetan Gonchar Volodymyr ( 53) , je osudjen na dva meseca zatvora , a po odsluženju kazne će biti deportovan. Kapetan je optužen da je vozio brod u pripitom stanju. Na sudu se  izjasnio kao kriv.

 

4. Novembra Gonchar Volodymyr, Ukrajinac, upravljao je Kiparskim hemisjkim tankerom Elousa Trikoukiotisa, na relaciji Rostock - London. Brod je bio natovaren Amonijum Nitratom u tečnom stanju, a posadu je sačinjavalo 15 mornara. Kada se pilot koji je trebalo da uveze brod u luku ukrcao na brod osetio je karakterističan miris alkohola i obavestio kapetaniju da je Kapetan najverovatnije pijan.


Odmah po pristanku, policija se ukrcala na brod i testirala Kapetana na prisustvo alkohola u krvi, test je bio pozitivan. Kapetan je odmah uhapšen i privede u policijsku stanicu gde je dodatni test na alkohol pokazao 100 mikrograma alkohola u dahu. Dozvoljena količina za mornare u Britaniji je identična kao i za vozače 80 micrograma. 

Na izricanju kazne Sudija Hughes uzeo je u obzir da Volodymyr ranije nije dolazio u sukob sa zakonom. Takođe je zaključila da gubitak posla sa kaznom od dva meseca zatvora može pozitivno da deluje na kapetana. Dodala je još da je upravljanje brodom bilo zadovoljavajuće uzimajući u obzir prirodu tereta, ali zasluge za to se trebaju pripisati prvom oficiru koji je preuzeo kontrolu.

Kao otežavajuća okolnost uzeto je to što je kapetan upisao u brodski manifest da na brodu ne postoji alkohol.


Bryan Hopkins, koordinator  MCAs Orpington Marine Office je izjavio "Iako je limit za alkohol identičan kao i za vozače kola, na brodu je bilo zabranjeno unošenje alkohola, sa posadom od 15 ljudi i opasnim teretom dok je prolazio najprometnijom akvatorijumom."

 

Odmah nakon hapšenja Kiparska firma koja je vlasnik broda otpustila je kapetana ...