Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Beogradjanin preplivao Amazon

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Beograđanin Davor Novović, plivajući prosečno 16 sati i prelazeći 118 kilometara dnevno, za 46 dana preplivao je Amazon, od Atalaja do Belena, u dužini od 5.450 kilometara.

Tako je oborio rekord Slovenca Martina Strela koji je najdužu reku na svetu preplivao za 66 dana, podseća Beta. Beogradska štampa prenosi da je "Novović skočio u Amazon u zoru, u peruanskom gradu Atalaju, a   pratile su ga četiri venecuelanske jahte, opremljene najmodernijim nautičkim uređajima.

Davor je rođen u Kotoru 1973. godine, a od 1992. živi u Beogradu. Trostruki svetski rekorder u etapnom maratonskom plivanju preplivao je i Lamanš i to za 10 sati i 44 minuta. Novović se upisao i u Ginisovu knjigu rekorda kada je relaciju od Barija do Petrovca, dugu 207 kilometara, preplivao za 204 sata.

Novović je Amazon preplivao u improvizovanom kavezu načinjenom od mreža da ga ne bi izgrizle pirane ili usmrtile anakonde i slatkovodne ajkule, prenosi Fonet pisanje beogradske štampe.

Deo skromne nagrade koju je dobio za oboren ginosovski svetski rekord pokloniće Kraljevu, stradalom u zemljotresu.

Po povratku u Beograd Novovića je sačekala nova ponuda - da na Vidovdan iduće godine prepliva Dunav, od Švarcvalda do Crnog mora.
- Ta deonica je sitnica, ali ću doplivati samo do Beograda - najavio je Novović.

 

Izvor: www.kurir-info.rs