Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

"Fijat" čisti reku Lepenicu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

KRAGUJEVAC - Kompanija "Fijat automobili Srbija" (FAS) revitalizovaće korito reke Lepenice celom dužinom toka kroz grad i potpuno renovirati fabričko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, a za realizaciju tih poslova utrošiće više miliona evra.

Tim merama italijanska kompanija namerava da vrati život u reku koja je decenijama mrtva, bez biljnog i životinjskog sveta u njoj. Pored toga, uređenjem korita Lepenice, stvoriće se mogućnost za otvaranje šetališta pored reke u centru grada, kaže izvor Foneta. U krugu nekadašnjih "Zastavinih" fabrika postoji 11 postrojenja za preradu otpadnih voda, ali zbog dotrajalosti i nedostatka novca ni jedno od njih ne radi.

Zbog pranja filtera u Lakirnici fabrike automobila, decenijama je voda u reci Lepenici menjala boju, a od kada je "Fijat" preuzeo fabriku, boje i lakovi koji se koriste prilikom farbanja automobila se ne ispuštaju u reku već se recikliraju u samoj fabrici.

Kompanija FAS je tokom prošle godine u okviru programa ekološkog čišćenja fabrike automobila u potpunosti očistila fabriku izmeštanjem 40.000 kubika građevinskog šuta nastalog tokom NATO bombardovanja, a na reciklažu je otpremljeno i više od 300.000 litara raznih toksičnih tečnosti. Pored toga na reciklažu je otpremljena i veća količina iskorišćenog mašinskog ulja i oko 60 tona elektronskog otpada, za šta je utrošeno 11,5 miliona evra.

 

Izvor: www.glas-javnosti.rs