Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Somalijski pirati otvorili investicioni fond

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Somalijski gusari oteli su juče ribarski brod sa Sejšela i sedmočlanu posadu nedaleko od ove ostrvske države u Indijskom okeanu.

To je još jedan u nizu napada posle kojih pirati ispostavljaju zahteve za otkupom. Pored toga u selu Haradereu u Somaliji radi “štedno-kreditna zadruga”; specifičan fond za ulaganje u gusarski posao koji je odavno jedina privredna grana u raspaloj državi na Rogu Afrike.

Bez obzira na lokalne društvene podele, svako ima pravo da ušteđevinu uloži u biznis na moru i da na ovoj berzi kladionici očekuje zaradu.

Haradere je 400 kilometara severno od Mogadiša i nekad je bilo malo ribarsko naselje. Sad je uzavreli gradić u kome gusari u luksuznim klimatizovanim 4x4 džipovima paradiraju kroz doskora nezamislivu saobraćajnu gužvu na neasfaltiranim ulicama.

Informacije o kretanju brodova, teretu i nosivosti, brzini i otpornosti svima su lako dostupne - novac se plasira u odabrani projekat i u zavisnosti od rizika i otkupa za posadu i robu sledi profit - 10, 20 ili možda čak 50 odsto uloženog. Istina, naplata se nekad čeka mesecima.

Udovice s decom u rukama svakodnevno disciplinovano stoje u redu da daju svojih 100 dolara za posao koji je muškarcima bolji nego ratovanje za političko-verske ciljeve. Prikupljenim novcem “kooperativa” pribavlja gusarima gorivo i opremu: male i brze skif-čamce, „kalašnjikove“, raketne bacače, satelitske telefone i sisteme GPS, što stiže uglavnom iz Jemena ili Kenije. Unosni gusarski biznis se logično širio i na upravljanje finansijama, a “štedno-kreditna zadruga”, koja je počela u oktobru 2009. kao zastupnik 15 morskih kompanija, sad već ima 72 klijenta, od čega je desetak poznato po uspesima na moru. U Haradereu lokalni zvaničnici zadovoljno tvrde da od usluga piratima svi žive bolje: od procenta brodskih otkupa gradić održava i luku i školu i ambulantu.

Somalija je, inače, od 1991, kad su vođe tradicionalnih rodbinskih klanova srušili režim Sijada Barea, podeljena na tri regiona; relativno je najmirnije u Somalilendu na severu, koji je još tad proglasio nezavisnost. Uz njih je autonomni Puntland pod upravom drugog klana, dok se u centralnoj i južnoj Somaliji vodi stalni međusobni rat klanova, ali i borba svih njih protiv prelaznih vlada formiranih više puta u inostranstvu na neuspešnim međunardnim konferencijama.

Na celoj teritoriji od 637.000 kvadratnih kilometara, što je kao tri bivše Jugoslavije, sadašnja centralna vlada kontroliše tek nekoliko ulica u Mogadišu, a osim Somalilenda i Puntlanda, sve ostalo drže mudžahedini ekstremističkog pokreta Al Šabab i njihovi povremeni saveznici Hizbul ul Islam.

U zemlji razorenoj posle 30 godina rata, gde nema prilike za zapošljavanje, mladi su već rođenjem spremni za gusarski zanat. Štaviše, indonežanski cunami, kad je 2004. prevrnuo pesak na obali Somalije, otkrio je da duž 3.000 kilometara peščanih plaža leži ogromna svetska deponija toksičnog i nuklearnog otpada iz Evrope, Rusije, Kine, Amerike i arapskih zemalja.


Piratska piramida
U gusarskim flotama koje broje skoro 1.000 pomoraca većina je između 25 i 35 godina i svi se mogu podeliti u tri kategorije:
Navigatori - poznavaoci mora, nekadašnji lokalni ribari čija je delatnost propala zbog rata, brodovi uništeni u cunamiju, a riba izlovljena u krivolovu stranaca ili potrovana tonama toksičnog i nuklearnog otpada
Snagatori - ratni veterani, bivši pripadnici raznih klanovskih milicija, naviknuti i spremni da se bore i primenjuju silu
Mozgovi - tehnički eksperti, operateri i rukovodioci digitalnom opremom.

 

Izvor: www.smedia.rs