Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Smuđ čeka mraz!

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Štuka i bela riba aktivne su, ponegde se još love i šaran i som, ali smuđ još nije proradio punom parom.

U Monoštorskom ritu javi se poneka štuka. Na Staroj Tisi kod Čuruga smuđ retko udara, ali se još peca bela riba. Na Dunavu u Novom Sadu nema većih ulova.

U Koviljskom ritu bilo je bele ribe, sitnog šarana i štuke, koja još bolje radi na DTD-u kod Melenaca. Tisa je visoka i mutna, ali je kod novobečejske brane proradio manić. Amur i šaran se još javljaju na DTD-u oko Kajtasova, gde je bilo i štuke i manjeg soma.

Štuka je radila i na Neri i Karašu, ali samo predveče i po mraku. Na Kovinskom dunavcu riba slabo grize, a na Rudniku i Pištinoj bari uopšte nije aktivna. Poneki smuđ se dobijao na Dunavu kod Smedereva, Rama i Golupca, gde se javljao i šaran. Na Toploj Mlavi, Kostolačkom dunavcu i većini stajaćica oko Požarevca riba slabo radi. Slabo je i na Srebrnom jezeru, ali se sa keja u Velikom Gradištu odlično peca bodorka.

U znaku štuke

Mrena je radila na Velikoj Moravi kod Svilajnca i mostova na području Jagodine i Ćuprije.

Bodorka i deverika se pecaju na Ćelijama, a prema žilinačkom mostu i klancu radi i smuđ. Na Rasini kod Kruševca je najaktivniji klen, koji se hvatao i na Ribarskoj reci kod Đunisa. Štuka je lovljena na barama u Mačkovcu i većini ostalih stajaćica u kruševačkom kraju.

U Kukljinu i Gavezu je bilo ulova mrene, kod Jasike je dobijan bucov, a na vrnjačkim revirima krupan klen. Štuka je aktivna i na barama kod Gračaca, Novog Sela i Podunovaca. Klen i bandar su lovljeni na Južnoj Moravi ispod mosta u Stalaću. U Đunisu je bilo skobalja, šljivara i bodorke. Pokoji smuđ može da se uhvati na jezeru Gazivode, a na Ibru kod Raške rade skobalj i nosara.

Na Savi kod Šapca nisu registrovani ulovi vredni pomena, ali je na šljunkarama u okolini bilo bele ribe i štuke. Skobalj je radio na Kolubari u valjevskom kraju, naročito kod Plavog mosta u Šušeoci. Ulova „nosonje" bilo je i u Mlađevu i Slovcu, gde se javljala i krupna mrena. „Zubonja" nije proradio na Kameničkom jezeru, gde se pokoji šaran još može upecati.

Na čačanskom delu Zapadne Morave riba slabo radi.

Proradio skobalj

Drina je velika i mutna, pa na području od Perućca do Loznice u vreme prikupljanja informacija sa terena još nije bilo uslova za normalan ribolov. Na Timoku kod Sokolovice lovi se krupna štuka. U prahovskom zimovniku riba slabo radi, a nije bolje ni na Dunavu u Kusjaku, Mihajlovcu, Kupuzištu, Brzoj Palanci... Kod Kladova javljaju se bela riba i smuđ, dok je u blizini Gradašnice bilo i šarana.

Beovica, bodorka, pokoji smuđ i grgeč love se na Bovanskom jezeru. Skobalj slabije grize na Nišavi u Nišu, ali je u Sićevačkoj klisuri bilo krupne mrene. Na Južnoj Moravi ponovo je proradio skobalj, naročito kod Doljevca, Brestovca i Lipovice. Klen se hvatao na Veternici, Jablanici i Vlasini. Smuđ, deverika i bodorka pecaju se na Barju. Brestovačko jezero daje deveriku i klena.

Štuka se lovila i na Smilovcima, Krupačkom i Sukovskom jezeru. Krupan bandar hvatan je na Zavoju, gde je bilo i ulova klena i štuke, ali se bela riba slabo pecala. Skobalj i klen radili su na Ginskoj reci, kao i na Nišavi u Krupcu u Pirotu, gde je bilo i mrene. „Nosonja" još nije proradio u Staničenju. Na belopalanačkom delu Nišave peca se krupna mrena, naročito kod klenjskog mosta.

Recept za „tigricu"

Sezona lova štuke je u punom jeku. Sem primeraka uobičajene veličine, sada se češće love i kapitalke, pa u narednom periodu svaki slobodan trenutak iskoristite za boravak na vodi. Želite li da saznate koje su varalice najefikasnije za novembarske i decembarske „tigrice", nemojte propustiti „Ribolov" br. 259, koji će se na kioscima pojaviti u sredu.

 

Izvor: www.pressonline.rs