Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

U Brodosplitu porinut najskuplji brod ikad izgrađen u hrvatskom brodogradilištu

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

U Brodosplit-Brodogradilištu d.o.o. 24. studenoga 2010. godine s navoza br. 2. porinuta je Novogradnja 468. ugovorena za francusku brodarsku tvrtku SNC Navale STEF-TFE. Riječ je o “ro-paxu“, brodu namijenjenom za prijevoz putnika, teretnih i osobnih vozila te vozila s opasnim teretom na relaciji Marseille – Bastia na Korzici.

''Malo kumstvo'' pripalo je Maji Regjo, direktorici Službe nabave splitskog brodogradilišta, a blagoslov brodu dao je fra Miljenko Vrabec iz Apostolata mora.Porinuću su nazočili brojni predstavnici naručitelja, partneri u gradnji, predstavnici Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije i HRM-a, te francuski veleposlanik u RH Jérôme Pasquier.

"Ovaj značajan brod je dokaz znanja i stručnosti zaposlenika Brodosplita. On je potvrda da se u splitskom brodogradilištu mogu konstruirati i izgraditi najsloženiji i najzahtjevniji projekti. Prepoznali su to i naši partneri iz Francuske – SNC Naval. Zahvaljujem im što su nam ukazali povjerenje i odlučili brod graditi upravo u Brodosplitu," kazao je u svom govoru na porinuću predsjednik Uprave Brodosplita Srđan Kovač, "Uvjeren sam da ćemo izgradnju uspješno i kvalitetno dovesti do kraja i da će brod koji ćemo danas porinuti u more, ploviti na ponos svojih vlasnika i graditelja."

Ro-pax je sofisticiran i tehnički zahtjevan brod za izgradnju i predstavlja novost u poslovanju Brodosplita. Prvi je to ro-pax koji se gradi po novoustanovljenim propisima SOLAS 2009. i u skladu sa Stockholm agreementom čime su osigurani najviši standardi stabiliteta, sigurnosti života na moru i zaštite okoliša, te po propisima Bureau Veritas 2008. s najvišim stupnjem komfor-klase. Njegova ugovorena cijena čini ga najskupljim brodom građenim u nekom hrvatskom brodogradilištu, ističu u Brodosplitu, i dalje ne otkrivajući iznos, iako je u javnost procurila brojka od 150 milijuna dolara.

 

 

 

U francuskoj tvrtki ističu da su jako zadovoljni kvalitetom gradnje, no domeću da ne vjeruju da će tako skoro biti u prilici naručiti još jedan takav brod.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

OSOBNA KARTA NOVOGRADNJE 468

Dužina preko svega........................................ 180,00 metara
Širina.............................................................. 30,50 m
Visina............................................................. 15,80 m
Gaz.................................................................. 7,50 m
Nosivost.......................................................... 11.300 tona
GT………………………………………………........................... 41.300
Glavni stroj...................................................... 4 x Wartsila
Tip motora………………………………....................………. 8L 46FM-CR
Snaga glavnog stroja.......................................... 38400 Kw
RPM…………………………………………….............................. 600
Brzina.............................................................. 23,90 čvora
Posada............................................................ 56 članova

Dužina ro-paxa je 180 m, širina 30,50 m, a visina do gornje palube 15,80 m, dok je ukupne visine 36.8 metara. Korisne je nosivosti 11.300 tona. Na svojih dvanaest paluba moći će prevesti 750 putnika smještenih u 200 kabina, a opsluživat će ga 56 članova posade u 56 kabina. Kapacitet garažnog prostora ro-paxa je 200 osobnih i 230 teretnih vozila.

Pokretat će ga četiri motora Wartsila tipa 8L 46FM-CR ukupne snage 38 400 kw što će mu omogućiti razvijanje brzine od 24 čvora. U slučaju kvara jednog od dvaju parova motora, brod s drugim nastavlja sigurnu plovidbu.

Poseban je i po svojim manevarskim sposobnostima – zahvaljujući dvama pramčanim propelerima moći će svladati bočni vjetar od 40 čvorova, a zahvaljujući dvama bočnim stabilizatorima mirno ploviti pri brzini od 21-og čvora kod stanja mora 5. Također, ima dva krmena propelera s promjenljivim usponom što mu osigurava velike manevarske mogućnosti uz uštedu goriva, mirnu plovidbu, minimalni radijus pri okretanju.

Brod se gradi pod francuskom zastavom, što zahtjeva i primjenu francuskih nacionalnih propisa – najstrožih u Europi, a gradnju uz suradnju s brodovlasnikom i brodogradilištem Brodosplit nadzire klasifikacijsko društvo Bureau Veritas. Rok isporuke je sredina 2011. godine.