Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Drina široka pet kilometara

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Zbog hidroelektrana na Drini uzvodno i nizvodno, u Bajinoj Bašti i u Zvorniku, i okolnih brda, u Ljuboviji, kažu, ima magle za tri grada. A vode, ovih dana – za tri života.

Pre ove, poslednja velika poplava bila je u junu 2001. godine – tada je nadošla rečica Ljubovija i načinila pokoru. Jugoslav Trijić u proleće te godine uselio se u novopodignutu kuću. Ovog septembra, podigao je kredit da kuću okreči, a sada mu je reka do ispod prozora.

– Kad je javljeno da dolazi voda – kaže – podigao sam nameštaj i belu tehniku. Da je bilo kao 2001, ne bi stvari voda dohvatila. Ali sad...

Čamcem smo došli do njegove kuće. Voda se nazire s one strane stakla, kao u nekom velikom akvarijumu.

– Bolje da nisam ni dolazio... – kaže smrknuto.

Nikola Pucarević je veslao u čamcu kojim smo plovili ljubovijskim ulicama. Dok smo promicali pored kuće u kojoj je živeo sa trinaestomesečnim sinom, ženom i roditeljima, pita ga drug da li je poneo ključ.

– A šta ću ulazit... – kaže rezignirano, i jače zabode veslo.

Kažu da je Drina na delu između Ljubovije i Loznice široka i po pet kilometara!

U Ljuboviji je pod vodom 9.000 hektara oranica u zoni koja nije branjena nasipima. Usred poplave našlo se oko 800 kuća. Meštani kažu da ne pamte ovakvu bujicu, iako se Drina izlivala i za sobom ostavila pustoš i ‘71. godine. U analima je zabeleženo da je 1896. ova reka potpuno razrušila tadašnju varošicu, pa je sadašnji grad podignut tri kilometra uzvodno, i dalje od reke. Uzaman!

U porodičnoj kući u Hilandarskoj ulici ostala je, zarobljena nepreglednom vodom koja se popela do terase na spratu, Dragana Jovanović. Svekrva joj je bolesna od Parkinsonove bolesti, i nikako ne mogu da je ubede da uđe u čamac. Svekar nije hteo da ostavi svoju ženu, a Dragana, čiji je muž na putu, ostala je sa najstarijim sinom.

– Samo mi voda za piće treba. I sveće... Proć će voda.

 

Izvor: www.blic.rs