Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Neimari zadovoljni brzim rastom mosta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na gradilištu mosta preko Ade Ciganlije juče je završena izgradnja poslednjeg, 39. betonskog segmenta pilona, čime je on dostigao visinu od 175 metara. Poslednjih 25 metara biće izrađeno od nerđajućeg čelika, a penjanje do njegovog vrha ubuduće će biti moguće samo dizalicom sa korpom, jer se ovih dana očekuje “skidanje” lifta. Ako sve bude teklo prema planovima, most će do kraja sledeće godine biti otvoren za saobraćaj.

Ukupno 500 metara ostalo je da se da se spoje obe strane ovog mosta. Radovi teku prema planovima, a svake nedelje most se za 4,6 metara produžava.

- Dobro je što se most gradi ovom brzinom i što nam vremenski uslovi idu u prilog, da bismo do kraja sledeće godine most pustili u promet. Počeli su pripremni radovi za petlju “Radnička”, a petlja „Careva ćuprija” će u rad biti puštena sledeće nedelje. Sve to je neophodno da bi saobraćaj mogao da krene preko novog mosta ka Novom Beogradu pre kraja sledeće godine. Ovim mostom moći ćemo da se ponosimo u Evropi, ali najvažnije je to što će se zahvaljujući njemu smanjiti gužve na ostalim mostovima - rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić istakao je da je most preko Ade od velikog interesa za sve, i pozvao i Beograđane i predstavnike svih stranaka da podrže ovaj projekat “jer on jeste zajednički i na ponos svih”, rekao je Antić.

Sa čukaričke strane kompletiran je zadnji raspon mosta koji je spojen sa kolovozom na pilonu (kolovoz je na 22. metru pilona). Ta konstrukcija dugačka je 200 metara i teška oko 20.000 tona. Istovremeno teče i izgradnja glavnog raspona mosta. U pitanju je čelični deo dugačak 376 metara, a gradi se spajanjem čeličnih elemenata, koji se dopremaju iz fabrike u Kini. Svaki od 24 čelična elementa težak je oko 350 tona, dug je 16 metara i širok 45 metara. Do sada je od pilona preko reke montirano sedam segmenata. Za glavni raspon mosta trenutno je zakačeno sedam pari kosih kablova koji u pilon “prodiru” od 105. metra naviše. Za kompletan projekat biće upotrebljeno 20 pari kosih kablova dužine od 96 do 373 metra. Završena je i izgradnja svih pet stubova na novobeogradskoj obali Save, kao i na gradilištu Male Ade. Između ovih stubova trenutno se nalazi i platforma za navlačenje, preko koje će se sa novobeogradske strane naguravati 400 metara dugačak bočni raspon mosta.

Kada su u pitanju pristupni putevi, trenutno se sa izvođačima radova (austrijski PORR i slovenački SCT) obavlja primopredaja gradilišta.

Sa pilonom od 200 metara i glavnim rasponom od 376 metara, most preko Ade postaće najvažnije obeležje grada i saobraćajne mreže u budućnosti. Most je dug 969 metara i širok 45 metara, sa šest saobraćajnih traka, dva koloseka za šinski saobraćaj i dve pešačko-biciklističke staze. Maksimalna propusna moć mosta biće u idealnim uslovima oko 12.000 vozila na sat.

Šta je ostalo da se uradi
Urađeno
- Kompletiran zadnji raspon mosta
- Spojen je kolovoz sa pilonom
- Završena izgradnja poslednjeg, 39. segmenta pilona
- Izgradnja svih pet stubova na novobeogradskoj strani
 

Radi se
- Glavni raspon mosta
- Postavljanje kosih kablova

 

Na proleće početak izgradnje mosta Zemun–Borča
Radovi na izgradnji mosta Zemun-Borča mogli bi da počnu u maju 2011. godine. Rok za idejni projekat je ispoštovan, a predstoje radovi na pripremi gradilišta i eksproprijacija zemljišta, najpre sa borčanske a zatim i sa zemunske strane.
- Planirano je da izgradnja mosta počne najpre u Borči, s tim što postoji mogućnost da se istovremeno krene i sa radovima na stubovima koji izlaze iz vode. Ako bude ispoštovan dogovor koji smo postigli, 2014. godine Beograd će imati i ovaj most. Pre toga, biće završen i most u Obrenovcu, koji je odavno započet. “Mostogradnja” je izvođač radova, i oni bi mogli da počnu u sledećih nekoliko dana - rekao je gradonačelnik Dragan Đilas.

 

Izvor: www.blic.rs