Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

"Mosadove" ajkule?

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Egipat okrivljuje izraelsku obaveštajnu službu "Mosad" za napad ajkula u Crvenom moru. Izrael negira optužbe. Plaže Šarm el-Šejka zatvorene za kupanje.

Izrael je odbacio optužbe Egipta da je obaveštajna služba "Mosad" pustila ajkule u more, da bi oštetila turizam u Egiptu, preneo je Bi-Bi-Si.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Izraela rekao je da "Mosad" nije umešan u napade ajkula, već da se guverner egipatske provincije Južni Sinaj Muhamed Abdel Fadil Šuša nagledao filma Ajkula.

Egipatski guverner je ranije izjavio da nije isključeno da je u napade ajkula umešana izraelska obaveštajna služba, iako je to još potrebno ispitati.

Posle napada ajkula, u kojima je poginula nemačka turistkinja i povređeno nekoliko ruskih turista, egipatske vlasti organizovale su lov na ajkule.

Međutim, lokalni naučnici upozoravaju da je problem mnogo dublji i da ga je nemoguće rešiti za nekoliko dana, zbog čega će broj turista u Egiptu, svakako, biti smanjen.

Ekolozi tvrde da je ekosistem mora narušen, zbog nekontrolisanog lova ribe, uništavanja korala i zagađenosti mora. Veliki problem predstavljaju i ekskurzije na kojima turisti hrane ajkule u Crvenom moru, zbog kojih se ajkule sve češće približavaju obali i napadaju ljude.

Plaže Šarm el-Šejka trenutno su zatvorene za kupače i neiskusne ronioce.

 

Izvor: www.rts.rs