Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Još jedan tanker za Holanđane

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ZRENjANIN - Dok brodogradilišta u Novom Sadu, Apatinu, Bezdanu, Sremskoj Mitrovici i Bačkom Monoštoru potresaju brojni poslovni problemi, dotle zrenjaninska fabrika „Begej” radi punom parom

Brodogradilište, po podacima Regionalne privredne komore Zrenjanin, jedno je od najvećih uvoznika i izvoznika u srednjem Banatu, a ovih dana holandskom kupcu isporučiće još jedno potpuno opremljeno plovilo, vredno oko sedam miliona evra. Uz pomoć kolega iz holandske kompanije „Merkjurius grup”, koja je i vlasnik „Begeja”, a najpre budućeg kapetana ovog broda Gis fon Dojna, u svojoj ispostavi kod Stajićeva, zrenjaninski brodograditelji „udaraju glanc” novom hemikal tankeru, koji će nositi žig Zrenjanina. Brod koji će se zvati „Sinerdži”, dugačak je 110, širok 11,45 metara, ima devet nezavisnih tankova, i u isto vreme može da prevozi devet različitih tereta.

Brod će u Stajićevu biti još nekoliko dana, a primopredaja je zakazana za 20. decembar. Bez obzira na niske temperature i padavine, ovde i na Dunavu pokušaćemo da odradimo sve provere i kontrole pre Božića. Da kasnimo ne smemo, ne samo zbog božićnih praznika već i zato što se predviđa jaka zima, pa se strahuje od zamrzavanja kanala – rekao je menadžer projekta i šef gradilišta Rastko Racić.

Pre „Sinerdžija”, iz „Begeja” je pre nekoliko meseci isplovio i tanker za prevoz lakih i poluteških hemikalija, dug 110, a širok 11,5 metara, nosivosti 3.040.000 litara. Tanker je dobio ime „Zajdval” i u preduzeću će ga pamtiti kao prvi kome su ovdašnji brodograditelji ofarbali tovarni prostor. Reč je o specijalnim bojama otpornim na agresivnu sredinu, koje nije nimalo jednostavno naneti.

Stručnjaci za brodogradnju uveravaju da je „Begej” po uposlenosti kapaciteta i znanju ljudi koje angažuje trenutno vodeći u Srbiji. Generalni direktor brodogradilišta Dragomir Subić nedavno je izjavio da je vreme kada su Zrenjaninci za naručioce iz Evrope pravili samo čelična korita prošlost „Begeja”. Ovde sada posluju po principu ključ u ruke, a sudeći po složenosti potpuno opremljenih brodova koja prodaju na tržištu EU sigurno su među tehnološko najnaprednijim preduzećima u Srbiji. Najveći deo posla odradi se u brodogradilištu, opremanje broda realizuje se u ispostavi nadomak Stajićeva i konačno, na Dunavu se proverava kako tanker funkcioniše. „Begej” opremu kupuje na tržištu EU, jer tamošnji dobavljači mogu da ispoštuju unapred dogovorene termine isporuke. Stručnu pomoć iz Holandije brodograditelji koriste samo u specifičnim situacijama i uglavnom u postupku kontrole onog što su uradili.

 

Izvor: www.dnevnik.rs