Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Dunavom bez bombi i mina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Raspisan tender za čišćenje luke Prahovo od zaostalih projektila iz NATO bombardovanja., koje će početi najkasnije 1. aprila.

ČIŠĆENJE Dunava od projektila zaostalih iz NATO bombardovanja 1999, u luci Prahovo, počeće najkasnije do 1. aprila naredne godine. Tender za taj posao raspisan je 8. decembra, i trajaće do 28. februara 2011. godine, potvrdio je za naš list Petar Mihajlović, direktor Centra za razminiranje.

- Za čišćenje luke Prahovo rezervisano je 3,8 miliona evra IPA fondova. Radovi će trajati dve letnje sezone, odnosno 18 meseci - objašnjava Mihajlović. - Svi zainteresovani za taj posao će polovinom januara sa predstavnicima delegacije EU i Centra obići tu zonu, posle čega će uslediti podnošenje ponuda i odabir izvođača. Centar se nada da će se obezbediti donacije za nastavak uklanjanja raketa i drugih neeksplodiranih sredstava i sa preostalih sedam lokacija na Dunavu, kako bi se ova reka očistila celim svojim tokom.

Naš sagovornik upozorava na to da se u ovom delu Dunava kod Đerdapske klisure i luke Prahovo u dužini od devet kilometara, nalazi i oko 20 nemačkih ratnih brodova, potopljenih 1944. godine. Olupine na rečnom dnu otežavaju plovidbu i predstavljaju opasnost, jer se u njima još uvek nalaze zaostala eksplozivna sredstva. U plovidbenim kartama na Dunavu jedino za lokaciju Đerdapske klisure nema ucrtanog plovnog puta upravo zbog opasnih mesta na kojima se nalaze potopljeni brodovi.

Uklanjanje brodova i opasnog tereta biće predmet posebnog projekta za koji još nisu obezbeđena sredstva.

NA PREGLED MOSTOVI

Na spisku lokacija koje će stručnjaci pregledati, kada se za to obezbede sredstva su mostovi: Bogojevo - Erdut, Bačka palanka - Ilok i Smederevo - Kovin. U Novom Sadu će se istraživati dve lokacije, uzvodno od Žeželjevog mosta prema kanalu Dunav-Tisa-Dunav i dalekovod Ritopek - Ivanovo. Zatim će se pregledati i deo luke Pančevo.

 

Izvor: www.novosti.rs