Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rijeka traži bogatog partnera za uređenje Titovog „Galeba"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

ZAGREB – Grad Rijeka do proleća 2011. raspisaće javni konkurs za davanje u koncesiju broda „Galeb” koji je koristio Josip Broz Tito.

Gradske vlasti planiraju da nađu strateškog i finansijski moćnog ulagača koji je spreman da uloži pozamašan novac u uređenje ruiniranog „Galeba”, koji već deset godina nije promenio svoju lokaciju i na mrtvom vezu je u remontnom brodogradilištu „Viktor Lenac”. Zauzvrat, ulagač će na određeni period dobiti mogućnost komercijalne eksploatacije bivše Titove jahte.

Kako piše „Novi list”, osim najave da će konkurs za dodelu koncesije uslediti do kraja prvog kvartala 2011. godine, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel za sada nije izlazio s konkretnijim detaljima oko uslova pod kojima će se za „Galeb” pokušati naći kvalitetan investitor koji će morati da nađe balans između svojih poslovnih interesa i činjenice da je reč o kulturnom dobru Hrvatske.

Obersnel je ponovio da će trajno rešenje „Galeba” pokušati da se nađe kroz javno-privatno partnerstvo, a ono što će grad, pored ostalog, tražiti od potencijalnog investitora je i da „Galeb” određeno vreme u godini, barem tri meseca, služi kao muzej u riječkoj luci.

Osim jedne hitne sanacije zbog prodiranja padavina u potpalublje, na „Galebu” se unazad dvadesetak i više godina ništa značajnije nije ulagalo što dovoljno govori o stanju u kome se nalazi brod. O svoti koja će trebati da se uloži kako bi se „Galeb” priveo budućoj nameni plovećeg muzeja-jahte zasad postoje samo gruba nagađanja, ali teško da će potpuno funkcionalno uređenje i restauriranje „Galeba” koštati manje od dvadeset miliona evra.

Osim Italijana i potencijalnih slovenačkih investitora koji su još pre dobrih godinu dana iskazali interes za ulaganje u „Galeb”, novih investitora baš i nema, pa se traže putem konkursa.

Trošak uređenja „Galeba” gradske vlasti koje su ga pre godinu i po kupile na sudskoj licitaciji za 150.000 dolara, sigurno ne mogu podneti niti se ikad o tome ozbiljnije razmišljalo, pogotovo što vez u „Lencu” gradski budžet godišnje stoji nekoliko stotina hiljada kuna.

 

Izvor: www.politika.rs