Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Počela rekonstrukcija Zemunskog keja

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Prva faza kompletne obnove obaloutvrde i nasipa na teritoriji Opštine Zemun konačno započeta. Radovi pod vodom gotovi do leta. U planu izgradnja i pristaništa za velike brodove

ZEMUNCI koji žive uz reku neće više morati da brinu za svoje domove kada nadođe Dunav. Rekonstrukcija obaloutvrde sa pristanom, koja je u ponedeljak počela na Zemunskom keju, konačno će zaštititi obalu od poplava u dužini od 450 metara. Radovi će se, u prvih nekoliko meseci, odvijati pod vodom, kako bi se omogućila priprema kompletnog terena za popločavanje budućeg proširenog pristaništa.

Na potezu od zemunskog restorana "Šaran" do "Venecije" u ponedeljak su počeli pripremni radovi na sanaciji obaloutvrde. U prvoj fazi vršiće se intervencija na nožicama nasipa, a nadležni najavljuju da sugrađani mogu da očekuju da će prvi deo biti gotov za oko šest meseci.

Ovaj projekat je izuzetno bitan za sve Zemunce, ali i sugrađane drugih opština i trenutno je po važnosti odmah iza gradnje mosta na Adi - kaže savetnik direktora JVP "Beogradvode" Ivan Karić. - Čitavo ovo područje biće mnogo bolje zaštićeno od eventualnih poplava. Tokom 2006. i 2007. godine ovde je već završen deo radova, a sada se postojeći hidrograđevinski objekat nadvisuje i rekonstruiše

Prema unapred predviđenom planu, već do leta trebalo bi da se pređe na radove nad vodom, kada će ovaj deo već moći da se koristi za poboljšanje turističkog potencijala Zemuna u letnjoj sezoni.

- Posle 200 godina, Zemun će ponovo dobiti pristanište za brodove duže od 30 metara, čija će izradnja početi od jula - kaže predsednik Opštine Zemun Branislav Prostran. - To će omogućiti i mnogo veći dolazak turista, ali i sigurnost obale.

Sredstva koja su potrebna za sanaciju ovog dela Zemunskog keja su ukupno 200 miliona dinara. Troškove obnove će zajedno snositi zajedno Sekreterijat za komunalne i stambene poslove i opština, koji će uložiti po 50 miliona dinara. Predviđeno je i da JVP "Beogradvode" obezbedi dodatnih 10 miliona dinara. Opštinari su finansirali i izradu celokupnog projekta sanacije, koji je stajao četiri miliona dinara.

 

BETONIRANJE PORED radova od "Šarana" do "Venecije" u planu je i uređenje kraja Zemunskog keja, koji nema čak ni asfalt, a o kojem su "Novosti" pisale. Nadležni najavljuju da će ovaj deo, do restorana "Reka", u kojem se nalaze i brojni drugi ugostiteljski objekti, konačno biti betoniran.
- Spustićemo nivo obale na kraju keja i izravnati ga sa rekom - kaže prvi čovek Zemuna Branislav Prostran. - Tako ćemo omogućiti da i ovaj deo konačno bude proširen i dobije prohodnu ulicu.

 

Izvor: www.novosti.rs