Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Rusi istražuju jezero staro milione godina

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

SANKT PETERBURG - Jezero Vostok sakriveno je od sveta punih 14 miliona godina ispod leda na Antarktiku debljine od preko 3.000 metara. Međutim, ruski naučnici će uskoro da prodru do netaknute vode jezera pomoću džinovske bušilice.

Vostok je jedinstven jer je potpuno izolovan od ostalih 150 jezera koja se kriju ispod leda Južnog pola. Jezero je oligotropično, što znači da je prezasićeno kiseonikom: koncentracija kiseonika je 50 puta veća nego u drugim slatkovodnim jezerima.

Naučnici Instituta za istraživanje Arktika i Antarktika iz Sankt Peterburga u Rusiji još od 1990. buse ledeni pokrivac, ali su u više navrata prekidali plašeći se da će narušiti i kontaminirati taj netaknuti ekosistem.

Trenutno je bušilica stigla na dubinu od 100 metara iznad jezera. Kad mu se približi na 20 metara, mehaničko svrdlo biće zamenjeno takozvanim termalnim kopljem koje je opremljeno kamerom.

Naučni svet s nestrpljenjem očekuje da sazna kako izgledaju organizmi koji su se razvijali u potpunoj izolaciji punih 14 miliona godina, jer će na taj način sagledati kakvi su uslovi vladali na Zemlji mnogo pre pojave čoveka.

Tajna života van Zemlje
Istraživači se nadaju da će u jezeru otkriti ekstremofile, žive organizme koji uspevaju da opstanu u ekstremnim uslovima. Živa bića u jezeru Vostok morala su da se prilagode sredini prezasićenoj kiseonikom, možda uz pomoć zaštitnih enzima. Uslovi u jezeru Vostok veoma su slični uslovima kakvi vladaju na Jupiterovom mesecu Evropa i Saturnovom satelitu Enceladus, što znači da bi novi podaci mogli da potkrepe argumente u prilog postojanju života van Zemlje.

 

Izvor: www.blic.rs