Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Šareni ulovi

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Bela riba je i dalje aktivna, som je prestao da se javlja, ali se ponegde hvataju smuđ i štuka.

Na Starom bačkom kanalu kod Sombora grize samo sitna bela riba. Na kanalima oko Silbaša, Despotova, Savinog Sela i Kulpina lepo radi smuđ. Na Dunavu kod Čelareva i Bačke Palanke nema značajnijih dešavanja, baš kao ni na novosadskim terenima.

U Koviljskom ritu se pomalo peca samo „sića", a ribolov na jezerima Dobrodol, Borkovac i Ljukovo nije moguć zbog leda i povišenog vodostaja.Zbog loših uslova, pecanja nije bilo ni na Bosutu i Studvi, kao ni na DTD-u, Tamišu ni Begeju u zrenjaninskom ataru. Na jezeru Joca se odlično lovi štuka, ali je put do te vode u lošem stanju. Mršavi su i ulovi na Tisi, kao i na gotovo svim vodama na području južnog Banata. Malobrojni varaličari, koji su na Dunav kod Smedereva izlazili pre porasta, kažu da su povremeno dobijali smuđa.

U golubačkoj marini odlično radi babuška, a na gradištanskom keju padne i pokoji smuđ. Na Peku se hvataju sitniji skobalj i krupan klen. Malobrojni ribolovci koji pecaju na Gružanskom jezeru kažu da riba slabo radi, ali se na reci Gruži hvata klen. Zimovnici na Velikoj Moravi u predelu Svilajnca, Jagodine i Ćuprije daju belu ribu, dok je na Resavi i Lugomiru bilo ulova klena. Skobalj grize na Zapadnoj Moravi u okolini Kraljeva, Vrnjačke Banje, Trstenika i Kruševca, ali i na Ibru, sve do Raške.

Najezda kormorana

Bela riba se hvatala na kanalima kod Drenovca, na Savici, u blizini ušća Cerskog kanala u Savu i na Dobravi, u šabačkom kraju. Na Kolubari ribolovci u pecanju skobalja i poneke mrene dobro prolaze na mestima na kojima nema kormorana - u Mlađevu, Slovcu, kod Plavog mosta... Na Toplici se peca sitan „nosonja", a u Pepeljevcu ribe kao da više nema! Gužva je i u Ćelijama, gde se pored skobalja javljao i klen. Kormorani su desetkovali riblji fond na Zapadnoj Moravi kod Čačka, pa kolege iz ovih krajeva masovno odlaze na kraljevačke revire.

Na Drini kod Loznice skobalj je najbolje radio kod crpne stanice. Ređi ali krupniji primerci javljali su se kod šepačkog mosta i Ajdarine kafane, ali i u Branjevu, sa bosanske strane. Bela riba je hvatana i na području Malog Zvornika (Velika Reka, Amajići, Radalj) i Ljubovije (Tadića vajati, Katića rupa, Olupina, Beli kamen), gde je bilo i ulova mladice. Na bajinobaštanskim revirima najviše ribolovaca peca kod spomenika i Vojke.

Najbolje oko Pirota

Skobalj, klen i sitna bela riba radili su na Svrljiškom Timoku iznad Knjaževca, kod Minićeva i Vratarnice, gde su ulovi bili najbogatiji. Na Dunavu kod Vajuge bodorka i babuška slabije grizu, ali se kod Kladova i u Porečkom zalivu dobijao smuđ.

Na Bovanskom jezeru ovih dana nema vrednijih ulova. Topli dani loše su uticali na aktivnost skobalja na Nišavi oko Niša i većem delu Južne Morave, dok se mrena javljala u Grdeličkoj klisuri. Skobalj radi na belopalanačkom delu Nišave, kao i u Dimitrovgradu i Željuši. Na Ginskoj reci je ova riba hvatana u Obrenovcu, Činiglavcima i Zaganici, a u Krupcu je pao i orijaš od 2,3 kilograma! Štuka je dobijana na Krupačkom jezeru, dok na Zavojskom, Sukovskom i Smilovskom jezeru nije bilo značajnijih dešavanja.

Za vikend lov na „kraljicu bukova"

Narednog vikenda na Drini kod Okletca se u organizaciji sajta www.drina.in.rs održava prvo takmičenje u varaličarenju mladice, na kojem se očekuje veliki broj ribolovaca iz Srbije. Skup učesnika zakazan je za subotu ujutru, kotizacija iznosi simboličnih 500 dinara. Informacije o propozicijama lova na „kraljicu bukova" možete dobiti na tel: 064/310-37-37 (Vlada Tadić).

Na smuđa noću

Premda većina varaličara smatra da smuđa sada treba loviti u najtoplijem delu dana, oko podneva, ova grabljivica se u decembru i januaru uspešnije hvatala po mraku, naročito tokom relativno toplih i tihih noći sa slabim snegom. O tome možete čitati u „Ribolovu" br. 263, koji je upravo na kioscima.

 

Izvor: www.pressonline.rs