Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Ubrzano topljenje na Antarktiku

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

OSLO - Podizanje temperature mora za dodatnih pet stepeni Celzijusa moglo bi dramatično da ubrza topljenje ledene površine sa zapadne strane Antarktika, navodi se u studijama u časopisu Nejčr (Priroda).

To topljenje leda podiglo bi nivo okeana za pet metara i poplavilo mnoge obale i gradove i zbrisalo sa mape neka ostrva u Pacifiku.

Zapadni Antarktik, najosetljiviji na klimatske promene, topio se nekoliko puta u prošlih nekoliko miliona godina a najskorije pre 400 hiljada godina, navodi se u jednom od članaka u časopisu Nejčr koji izlazi danas.

Istraživanje nagoveštava da će ledena ploča u zapadnom Antakrtiku početi da se ruši kada temperature okeana porastu za oko pet stepeni Celzijusa, napisali su Dejvid Polard sa univerziteta Pensilvanija Stejt i Robert De Konto sa Univerziteta Masačusets.

Polard je rekao da je procena da bi pet stepeni više moglo da dovede do rušenja leda gruba, bazirana na kompjuterskom modelu. Veća ledena ploča istočnog Antarktika se nikad nije topila u prošlim toplim periodima.

Panel za klimu Ujedinjenih nacija procenjuje da bi temperatura u svetu mogla da poraste između 1,8 i četiri stepena Celzijusovih do 2100. godine zbog emisije gasova staklene bašte, što bi moglo da izazove poplave, suše, toplotne talase i jače oluje.