Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Francuska prodaje Rusiji četiri "mistrala"

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

PARIZ/MOSKVA - Francuska je obezbedila unosan sporazum sa Rusijom o prodaji četiri ratna broda tipa "mistral", od kojih će dva biti izrađena u Rusiji, što je naišlo na protivljenje bivših sovjetskih država u Baltiku, prenele su agencije koje naglašavaju da je to prvi put da jedna NATO država prodaje takvu tehnologiju Rusiji.

"Mistral" može da ponese do 16 helikoptera, četiri desantna čamca, 13 borbenih tenkova, oko 100 drugih vozila i 450 vojnika. Na brodu je obezbeđen smeštaj za komandu i ima 69 ležajeva u medicinskom odeljenju.

"Mistral" može da ponese više od 21.000 tona, a njegova maksimalna dužina je 199 metara, sa mogućim kretanjem u rangu od 11.000 nautičkih milja (20.000 kilometara).

Francuski NATO saveznici, pre svega Litvanija, Letonija i Estonija izrazile su zabrinutost zbog naoružavanja Rusije modernim zapadnim naoružanjem. Diplomatski izveštaji koji su procurili u javnost takođe pokazuju da je američki ministar odbrane Robert Gejts izrazio zabrinutost Vašingtona tim povodom za vreme posete Parizu minule godine.

Ugovor sa Rusijom je objavljen u utorak kada je predsednik Francuske Nikola Sarkozi posetio vojno brodogradilište u Sen-Nazaru na zapadu zemlje, gde će brodovi biti izrađeni u partnerstvu sa francuskom vojnom kompanijom u državnom vlasništvu DCNS. Na izradi brodova biće angažovano 1.500 radnika u periodu od četiri godine.

Ugovor, koji su potpisali najviši vojni izaslanici Francuske i Rusije, ne pominje koliko će tehnologije Francuska ponuditi Rusima kako bi se omogućilo da i oni izrađuju brodove, niti se navodi koliko su borbeni brodovi plaćeni.

Francuska pregovara s Rusijom o tom ugovoru od 2009. godine, a brod "mistral", prema zvaničnom cenovniku, košta oko 500 miliona evra. Ruska agencija Interfaks objavila je da jedan brod plaćen "manje od 600 miliona evra." Prvi "mistral" trebalo bi da bude isporučen u decembru 2013. godine, 80 odsto plovila će biti izrađeno u Francuskoj, a ostatak u Rusiji, navode ruski izvori.

Američki senator Džon Mekejn nedavno je oštro osudio prodaju četiri ratna broda, ocenjujući da je to "pretnja američkim prijateljima i NATO saveznicima." Na izradi brodova biće angažovane francuske kompanije DCNS i STX i ruska firma OSK. Francuska je počela da izrađuje "mistral" 1997. godine.

 

Izvor: www.kurir-info.rs