Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Otkriveni ostaci morskog čudovišta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Norveški arheolozi pronašli su u arhipelagu Svalbard na Arktiku džinovski fosil morskog čudovišta, nazvanog Predator X, čiji bi ugriz postideo Tiranosaurusa reksa, saopštili su naučnici, prenosi Blic vest Rojtersa.

Ovaj pliosaurus, koji je živeo u doba jure, bio je dug 15 metara, zubi su mu bili velične 30 santimetara, a lobanja je bila duža od tri metra.

Bio je težak je 45 tona i sličan drugom morskom čudovištu, čiji je fosil otkriven u istom arhipelagu 2007. godine, ali je imao masivnije kosti.

Nakon rekonstrukcije predatorove glave, procenjena je snaga njegovog ugriza, poređenjem sa vilicom aligatora sa Floride, koja ima sličan oblik.

Zaključeno je da je Predator-X imao najjači ugriz od svih dosad poznatih stvorenja, deset puta moćniji od bilo koje današnje životinje i četiri puta jači od ugriza Ti-reksa.

 

"Lobanjom dužom od tri metra, on je imao moćan ugriz, ali ovo je stvarno van svih očekivanja", istakli su naučnici. Procenjeno je da je ovaj pliosaurus vladao morima pre 147 miliona godina.

Za razliku od fosila pronađenog 2007, koji je mogao da zagrize omanji automobil, Predator-X je mogao da smrska "Hamer" među zubima (automobil kompanije "Dženeral Motors", čija je prosečna širina dva, a dužina oko pet metara).

Ovaj pliosaurus je imao mali mozak, oblika kao mozak današnje velike bele ajkule, zaključeno je na osnovu skeniranja.

Hranio se životinjama poput lignje, ribama i drugim morskim reptilima. Imao je četiri ogromna peraja kojima se kretao kroz vodu.

{youtubejw}ZhhWz3dmS2I{/youtubejw}