Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Grize skobalj

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Većina kanala i stajaćica još su pod ledom, pa su se ribolovci preselili na reke na kojima „skobaljijada" i dalje traje.

Vode u Monoštorskom ritu su pod ledom, kao i Veliki i Stari bački kanal. Zaleđena je i Stara Tisa kod Čuruga. Sitna bela riba peca se jedino kod mosta u Bačkom Gradištu. Na Dunavu kod Čelareva i Bačke Palanke uveče se javljao manić, a od Neština do Banoštora nije bilo ulova vrednih pomena. Mršavo je i na Savi oko Jamene, ušća Drine i Bosuta.

Većina sremskih jezera je zaleđena. Ledom su okovani i kanal DTD kod Zrenjanina i jezero Joca, na kom je grupa ruskih ribolovaca štuku uspešno pecala kroz „oduške".

Gužva kod Kruševca

Uslova za ozbiljniji ribolov nije bilo ni na Tisi kod Titela, kao ni na većini banatskih voda, uključujući i kanal DTD kod Kajtasova, Tamiš, Karaš i Neru. Slabog pecanja ovih dana ima samo na Kovinskom rukavcu, koji daje sitnu belu ribu.

Sve zatvorene vode u blizini Požarevca su pod ledom. Skobalj grize na Peku, od Kučeva do Velikog Gradišta. Golubačka marina povremeno daje babušku. Kudreč kod Smederevske Palanke je zaleđen. Zamrznuto je i Gružansko jezero, kao i kragujevačke akumulacije Bubanj i Šumarice.

Kormorani i dalje opsedaju Veliku Moravu i proždiru velike količine ribe! Skobalj, klen i buborak lovljeni su na ušćima pritoka, a ponegde su se javljale i grabljivice. Neša Matejić iz Ćuprije je kod Vlaške skele uhvatio dva krupna smuđa, dok je Rade Savić iz Striže kod Gornjeg Vidova prevario štuku od jedanaest kilograma!

Riba je bolje radila na Zapadnoj Moravi u kruševačkom ataru. Gužve je bilo u Trsteniku, Beloj Vodi, Jasici, Šancu i Mrzenici, gde se uglavnom pecao skobalj.

„Nosonja" se slabije hvata oko Kraljeva, ali je i tu svakodnevno pecalo dosta ribolovaca. Na Ćelijama se love deverika i bodorka, a skobalj i klen radili su na Rasini, u Gornjem Stepošu, Bivolju i Grabaku.

Na Savi kod Šapca nema ribolovaca, ali se na Savici kod Drenovca dobijaju bodorka i pokoja štuka. Na Cerskom kanalu se javljao klen, a na Dobravi radi sva bela riba.

Kolubara je mala i bistra, pa skobalj u valjevskom kraju slabije grize. Najbolje je u Mlađevu, a najgore u Slovcu i Pepeljevcu, gde su kormorani oterali ribu! Bela riba radi na većini zimovnika na području malozvorničke opštine, dok se u Radalju redovno javljao i šaran!

Najbolje kod Pirota

Skobalj je aktivan i oko Ljubovije, naročito na lokalitetima Tadića vajati, Katića rupa, kamenolom, Ljubovijski most i Tanovića gaj. Dobrih ulova ove ribe bilo je i na Drini kod Bajine Bašte.

Na Timoku i ostalim vodotocima u istočnoj Srbiji već dugo nema većih ulova. Bovansko jezero je zaleđeno. Mrena se javljala u Grdeličkoj klisuri, a klen i dalje dobro radi i na Moravi i svim pritokama. Sve stajaćice u okolini Leskovca su pod ledom. Na Ginskoj reci, u pirotskom kraju, radio je skobalj, naročito kod Željuše. Još boljih ulova ove ribe bilo je u belopalanačkom delu Nišave, na području Crvene reke, Belanovca, Bele Palanke, Đolova, itd.

Zavođenje reda

Posle višemesečnog haosa i bezvlašća, na Zapadnoj Moravi kod Trstenika polako se uvodi red, a ribočuvari kruševačke firme „Rasina plus" svakodnevno kontrolišu ribolovce i podnose prijave protiv brojnih grabuljaša. Slični izveštaji redovno stižu i sa terena na području Kraljeva, koje kontrolišu članovi kraljevačke ribočuvarske službe „Vidre".

Recepti za „glavonju"

Ribolovci koji se pecanja ne odriču ni tokom zime ove ledene dane uglavnom provode nadmudrujući se sa skobaljem, babuškom i drugom belom ribom, često gubeći iz vida da je ovakvo vreme gotovo idealno za ciljani lov krupnog klena na rekama. Ukoliko želite da se okušate u toj zahtevnoj i atraktivnoj disciplini, obavezno pročitajte sjajan prilog Denija Ranisavljevića u „Ribolovu" br. 264, koji će na kioscima biti već u sredu.