Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Brod sa više aviona nego ceo region Balkana

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić posetili su američki nosač aviona „Enterprajz“. 

Američki nosač aviona „Enterprajz“ prvi je nosač aviona na nuklearni pogon u svetu i predstavlja centralni element Udarne grupe nosača aviona 12, koja se nalazi u sastavu Šeste flote Ratne mornarice SAD. Ministar odbrane za „Blic“ kaže da je bio impresioniran brzinom nosača aviona koji ide oko 60 kilometara na čas, a da je momenat koji će uvek pamtiti sletanje avionom na brod.

- Avion sleće pri brzini od 250 kilometara na čas i na pisti treba da pogodi jednu od četiri sajle koje ga zaustavljaju. Ukoliko ih ne pogodi, nastavlja punom brzinom kako bi mogao da uzleti i ponovo pokuša. Trenutak sletanja je nešto što neću zaboraviti iako je to sve veoma uvežbano i bezbedno - kaže Šutanovac.

On navodi da je na nosaču aviona bilo oko 60 aviona tipa F18 AB i tvrdi da je to veća vazdušna sila nego ona koju poseduju sve zemlje bivše SFRJ, plus Bugarska, Mađarska i možda Rumunija, a ne računajući Grčku.

- Broj je toliko veliki da članovi posade koji provode po šest meseci zajedno ne stignu da se upoznaju - priča ministar odbrane o nosaču koji je u sastavu američke vojske od 1960. godine.

Reč je o prvom odlasku najviše delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije na nosač aviona američke flote, a na poziv Ambasade SAD u Beogradu, a takvi obilasci organizuju se za visoke političke i vojne zvaničnike prijateljskih zemalja. U sastavu delegacije Ministarstva odbrane bio je i komandant Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, brigadni general Ranko Živak.

 

Izvor: www.blic.rs