Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Zajednička fabrika za prečišćavanje otpadnih voda

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Opštine Bratunac i Srebrenica u Republici Srpskoj (RS) i Ljubovija u Srbiji učestvovaće u izgradnji zajedničke fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Stara Ljubovija, pored reke Drine, izjavio je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

- Ove opštine će obezbediti pet odsto sredstava za projekat ukupne vrednosti od osam do 10 miliona KM, koji će biti realizovan uz podršku Vodoprivrede Srbije i Republičke direkcije za vode RS - rekao je Mlađenović, ističući da ovakve projekte podržava EU, preko IPA fondova, sa kojima je Vlada Srbije već obavila pregovore i koji su spremni da podrže izgradnju te fabrike.

Prema njegovim rečima, ova tri grada su međusobno udaljena oko 15 kilometara i postoji ekonomska opravdanost zajedničkog rešavanja pitanja prečišćavanja otpadnih voda, što nijedna od ovih opština ne bi mogla sama da finansira, a pojedinačno rešavanje bilo bi znatno skuplje, kao i kasnije održavanje tih sistema.

- Budući da je u strategijama razvoja ove tri opštine razvoj turizma na Drini jedan od njihovih prioriteta, neophodno je zaštititi ovu reku od fekalnih voda, koje odlaze u njeno korito - rekao je Mlađenović i dodao da je opština Ljubovija već uradila studiju izvodljivosti za ovaj projekat, što treba da učine i Bratunac i Srebrenica.

On je naveo da će Bratunac i Srebrenica raditi zajednički kolektor, koji će omogućiti prikupljanje otpadnih voda na levoj obali Drine, odakle će se voda dalje pumpama prebacivati do fabrike u Staroj Ljuboviji.

- Realizacijom ovog projekta opštine Bratunac i Srebrenica rešiće problem fekalnih voda, ali i čvrstog otpada, s obzirom da smo već uključeni u projekat izgradnje regionalne deponije za otpad - istakao je Mlađenović.

On je rekao da će se realizacijom ova dva projekta trajno rešiti pitanja deponovanja čvrstog otpada i prečišćavanja fekalnih voda, što će doprineti ekološkoj nezagađenosti ovog prostora i reke Drine, zdravijem životu i razvoju rečnog turizma u srednjem Podrinju.

 

Izvor: www.blic.rs