Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

U prestoničkim marinama garantovana bezbednost

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Čvrst vez, uvek budan čuvar i odgovoran kapetan jesu jedini tim zbog kojeg će garantovano, i posle ovakve oštre beogradske zime, čamac ili brodić ponovo zaploviti. 

Koliko zaista vlasnici čamaca i brodića obilaze svoja plovila tokom zime kada oni ne služe za vožnju i uživanje na rekama, već su privezani u nekoj od marina? Na Adi Ciganliji tek poneki beogradski kapetan koji se sprema za dolazak lepog vremena, drugi vlasnici ne viđaju se nedeljama.

Uz mesečnu nadoknadu od 1900 do 4700 dinara za vez, u prestoničkim marinama garantuje se bezbednost, dok su na pojedinim mestima duž obala Save i Dunava proizvoljno usidrena plovila uglavnom potopljena i pitanje je hoće li se upaliti kada dođe vreme za vožnju.

Čvrst vez, uvek budan čuvar i odgovoran kapetan jesu jedini tim zbog kojeg će garantovano, i posle ovakve oštre beogradske zime, čamac ili brodić ponovo zaploviti. Njihovo čuvanje kada se ne plovi, nema cenu.

"Postoji izreka da oni koji imaju čamac časte dva puta, prvi put kada ga kupe i drugi kada ga prodaju. Morate redovno da ga obilazite, to je rutina, na jesen se brod konzervira, a sada ga oživljavamo. Vreme je za plovidbu, kaže Milosav Jeličić kapetan Dionisa, vezanog u marini Ade Ciganlije.

Priču o čudnoj ljubavi onih koji vole brod i vodu samo kada je vreme lepo i nema ih nigde jedne ovakve subote slušamo od kapetana Todora na Peneju. Za njega ne važi pravilo nekih da se plovilo ne mora obilaziti i po nekoliko meseci. Došlo je vreme da se proveri da li se negde nešto zamrznulo, da li korito propušta, treba li promeniti ulje, proveriti akumulatore...

U marini je više od 400 čamaca i brodova, a mi smo za nekoliko sati izbrojali samo 4 vlasnika.

CH "Oni koji jednom nedeljno ne dođu da obiđu brod ne treba da ga imaju. Morate da dođete da ga pritegnete, očistite sneg , na kraju krajeva da oterate ptice, smatra Todor Palamarević,  kapetan Peneja.

U zavisnosti od toga koliko ste mesta zauzeli, mesečni vez u najuređenijoj beogradskojh marini košta od 1900 do 4700 dinara, i više ako imate nekoliko čamaca, a treba vam samo plovidbena dozvola. Kapetani kažu nije mnogo za to što njihova plovila zauzvrat dobijaju. Među brodove se ne može ako vas čuvar ne pusti, sve je pokriveno kamerama, a vlasnici u bilo koje doba dana mogu da očekuju telefonski poziv, ako voda postane nezgodna.

Postoje mesta duž obala Save i Dunava gde se brodić može privezati i za manje novca, ali bez ikakvih usluga, postoje i ona na kojima do plovila ne možete ukoliko vas neko drugo tamo ne prebaci.

Za razliku od onih vlasnika koji kako kažu osećaju optimizam u prirodi čak i u zimskoj oluji i zato dolaze gotovo svakodnevno, na drugim mestima otvara se pitanje: Da li će čamci i brodovi koji su proizvoljno vezani i koji isključivo zavise od odgovornosti njihovih kapetana, upaliti iz prve, zaploviti kada bude trebalo.

 

Izvor: www.studiob.rs