Moja Lađa

sajt u test verziji!

Sun09082024

Last update05:30:53 PM

Mršav ulov na početku marta

Sviđa Vam se vest ? Objavite je na nekim od servisa ispod...

Na Dunavu kod Smedereva nema pecaroša, a pusti su i tereni na području Kostolca i Velikog Gradišta. Babuška se u danima bez vetra solidno pecala u golubačkoj marini. Na Gružanskom jezeru više nema leda, ali ni ribolovaca, osim kod Panjevca, gde nije bilo značajnijih ulova. Na Resavi u centru Svilajnca radi sitan skobalj.
Bela riba se hvatala u pojedinim zimovnicima na Velikoj Moravi u jagodinskom i ćuprijskom kraju, naročito kod Miloševa. U srednjem toku Resave i na Lugomiru kod Bresja, Glavinca i Kolara javljao se klen. Bodorka i beovica pecaju se na jezeru Ćelije, u Žilincima i Dubokincima, a skobalj se javljao na Rasini kod bivoljskog igrališta.

Na Zapadnoj Moravi kod Jasike grize sitna bela riba.

„Utanjilo" i na Drini

Trstenički varaličari kažu da se smuđ ove zime na Zapadnoj Moravi veoma slabo lovio i za to optužuju grabuljaše, navodeći da je do lovostaja uhvaćeno samo nekoliko manjih primeraka. Poneki skobalj mogao je da se dobije i kod Kraljeva, kao i na Ibru u Mataruškoj Banji. Na području Raške ova riba se hvatala na laku dubinku.

Na Savi kod Šapca nema značajnijih dešavanja, a na Dobravi i Cerskom kanalu još može da se peca bela riba. Kolubara je „snežava" i mutna, pa skobalj u valjevskom kraju slabo radi.

Poneki skobalj dobijan je na Zapadnoj Moravi kod Čačka, u blizini igrališta „Borca" i mosta na kružnom putu, dok se u Talpama već dugo ništa ne dešava.

 

Slabo je i na Drini kod Loznice. Mršave ulove skobalja beležimo na lokalitetima crpna stanica, Lokanj i Branjevo. Klen i plotica javljali su se u Amajiću, a pokoji „nosonja" u Radalju. Riba ne radi na Drini kod Ljubovije, a nije mnogo bolje ni na terenima oko Bajine Bašte. Jedino se oko Rogačice mogao dobiti pokoji komad.

Na Trgoviškom, Svrljiškom i Belom Timoku nije bilo dešavanja vrednih pomena i samo se u Vratarnici javljala krupna mrena. Ni Timok nije davao ribu, a slabo je i na Dunavu kod Srbova, Radujevca, Prahova, Mihajlovca, Slatinske reke i ostalih mesta u ovom delu istočne Srbije. Nešto bele ribe moglo je da se uhvati u Vajugi, ali su ulovi bili višestruko slabiji nego ranijih godina u ovo vreme.

Odlaze kormorani

Slabi ulovi skobalja obeležili su ribolov na Nišavi kod Niša, na lokalitetima Žuta stena, stari „Vulkan" i Donja Vrežina, a mršavo je i kod železničkog mosta između Niške Banje i Proseka.

Na Južnoj Moravi u Grdeličkoj klisuri grize samo sitna mrena, a kormorani polako napuštaju ove terene. Skobalj se javljao na Jablanici uzvodno od Ćenovca i na Veternici kod veterinarske stanice. Na Barju se pecala sitna bodorka. Na Zavojskom jezeru se javljao klen, a na Krupačkom jezeru i dalje grize crvenperka.

Na Bistrici je bilo ulova potočne mrene, krkuše i krupnijeg klena, koji se javljao pred mrak i uveče. Skobalj je bio aktivan i na Ginskoj reci, dok je na Jermi na glistu udarao klen kilaš.

„Bik" na varalicu?!

Premda se po teoriji hrani isključivo planktonom, tolstolobik se povremeno hvata na prirodne mamce namenjene drugim ribama, ali se veoma retko dešava da udari na varalicu. Upravo to se 27. februara dogodilo Beograđaninu Slobodanu Damnjanoviću, koji je varaličareći smuđa na Savi kod Brankovog mosta potpuno regularno (za usta) upecao „bika" nešto težeg od kilograma!